Els feixistes provoquen agressions, incendis i destrosses per celebrar la victòria de la "Roja"

La victòria de la "Selecció espanyola" obre la veda a agressions, simbologia feixista, incendis, atacs racistes i destrossa del mobiliari urbà

02/07/2012 Drets i Llibertats

La victòria de la “Selecció espanyola” ahir nit va desencadenar un seguit de celebracions a diferents poblacions catalanes, capitalitzades per grups feixistes i atiades des de diferents mitjans públics i privats.

Les fotografies de Jordi Borràs per Nació Digital mostren com els seguidors espanyolistes concentrats a la Plaça d'Espanya de Barcelona va provocar aldarulls i mostraven simbologia feixista com la creu cèltica i la bandera espanyola amb l'escut franquista, així com altres símbols ultres. Un regidor del partit xenòfob PxC a l'Hospitalet de Llobregat, Alberto Sánchez, també impulsor del centre feixista Casal Tramuntana del Clot de Barcelona es va deixar veure entre els afeccionats més violents que celebraven la victòria de la selecció espanyola.

Els concentrats a Barcelona van protagonitzar diverses agressions racistes contra ciutadans nouvinguts d'origen llatinoamericà. També van produir destrosses al mobiliari urbà de manera gratuïta, mentre increpaven les persones que passejaven a prop.

A Reus es van tornar a produir uns incidents similar, amb l'agreujant que es van tornar a cremar senyeres durant l'esclat espanyolista, tal i com va passar fa dos anys a la ciutat del Camp.

A Badalona s'han comptabilitzat la crema intencionada de 8 cotxes i 15 contenidors durant la celebració de la victòria futbolística. Els espanyolistes també intentar incendiar la seu dels Castellers d'aquesta població.

A ciutats com Manlleu i Manresa es van produir incidents similars, protagonitzats per individus de filiació feixista i el món marginal. En el cas de Manresa l'ocupació espanyolista de la via pública i la tensió i provocació d'altre veïns va ser protagonitzada per agents de la Guàrdia Civil i fills de militars d'aquest cos, ja coneguts a la capital del Bages per fets similars. A la plaça d'Espanya d'aquesta ciutat els espanyolistes també han cremat una senyera.

Gràcies al temps de pluges i vent les projeccions del partit de futbol en pantalles gegants, previstes a moltes ciutats catalanes, es van suspendre per motius de seguretat. Aquest fet metereològic va afavorir que no es produissin majors incidents i que la victòria espanyolista, acompanyada de les agressions i els incidents, quedés deslluïda i desprestigiada a Catalunya.