Solidaritat
La CUP es mobilitza en suport al veí de Vilajuīga vexat per la Guārdia Civil i en defensa de la llengua

La formació independentista anima els ciutadans a concentrar-se davant dels jutjats de Figueres per donar-li suport i denunciar l’abús policial

28/06/2012 Drets i Llibertats
No és el primer cop que la Guàrdia Civil humilia a un veí de l'Alt Empordà pel català No és el primer cop que la Guàrdia Civil humilia a un veí de l'Alt Empordà pel català

El proper dimecres 4 de juliol a les 11h del matí, els jutjats de Figueres acolliran el judici contra el veí de Vilajuïga que va patir vexacions per part de la Guàrdia Civil en negar-se a parlar-los en llengua castellana. La CUP anima els ciutadans a concentrar-se davant dels jutjats de Figueres per denunciar l’abús policial que la Guàrdia Civil va perpetrar contra Simó Colls pel sol fet de parlar en català i donar-li suport.

Joan Font, regidor de la CUP a Figueres, considera “totalment inadmissible que algú pretengui obligar un ciutadà a parlar castellà, i menys encara que ho faci un cos residual com és la Guàrdia Civil”, en aquest sentit assenyala que cal que es faci pressió perquè “facin les maletes i se’n tornin cap a Espanya definitivament”.

Paradoxalment, Simó Colls s’adreçarà als jutjats en condició de denunciat

Els fets van succeir a finals de maig, quan una parella de la Guàrdia Civil feien un control a la rodona de l'entrada de Vilajuïga, suposadament preventiu de drogues i armes. Simó Colls es dirigia a la cooperativa de Vilajuïga quan el seu vehicle va ser aturat i registrat de manera brusca pels uniformats, fet que Colls els va recriminar en diferents ocasions. Els agents li van repetir de manera continuada que no l’entenien i que els parlés en castellà, que estaven a Espanya. En una d’aquestes ocasions un agent va arribar a empènyer el veí de Vilajuïga, i un cop finalitzat l'escorcoll, mentre Colls endreçava l’interior del seu vehicle, el mateix agent va tancar la porta del conductor contra la cama de Colls de manera intencionada. Va ser llavors quan Colls va demanar la identificació dels agents per tal de tramitar una denúncia contra ells que va formalitzar el mateix dia a la comissaria dels Mossos de Roses. De manera sorprenent, però, Colls va ser denunciat per desobediència i resistència als agents de l’autoritat, motiu pel qual serà jutjat el proper dimecres.

No és el primer cas a la comarca

La CUP veu amb preocupació que aquest any ja es comptabilitzin dues actuacions similars de la Guàrdia Civil a la comarca, i en aquest sentit, Font ho considera ”un front espanyolista més entre els que l’Estat té desplegats amb l’objectiu de fer retrocedir l’ús social de la llengua catalana”.

Recordem que a finals de gener la Guàrdia Civil va humiliar un altre veí de comarca per portar el CAT a la matrícula i parlar català, també en un concontrol

La Candidatura d’Unitat Popular ha manifestat en repetides ocasions que la independència dels Països Catalans és l’única via possible per acabar amb els atacs a la llengua.