Drets i llibertats
Jutgen els 4 independentistes mallorquins encausats

“Això només és un judici, demà la lluita per la independència i el socialisme continua”, van afirmar els 4 de Palma ahir a les portes dels jutjats

19/06/2012 Drets i Llibertats

Els quatre independentistes mallorquins encausats després de participar a la Diada de Mallorca de l'any 2010 van ser jutjats aquest dilluns. Els quatre encausats s’enfronten a una petició fiscal de 9 anys de presó en total i més de 13.000 euros de multa.

Robert, Sílvia, David i Guillem, coneguts com "Els 4 de Palma", estan acusats de danys, desordres, ultratge a Espanya i atemptat a l'autoritat per exercir de servei d'ordre durant la manifestació de l'Esquerra Independentista. Els fets van ocórrer durant la manifestació de la diada del 2010 quan després que es cremés una bandera espanyola diverses persones que miraven la manifestació des de fora va intentar agredir els manifestants i el servei d'ordre va intervenir per evitar enfrontaments. Per tot plegat, els acusen de cremar una bandera espanyola i d'atemptar contra agents de la policia espanyola.

Un centenar de persones van acudir a partir de les 9 del matí als jutjats per donar suport als 4 de Palma, que envoltats per una munió de mitjans de comunicació van entrar als jutjats afirmant: “Això només és un judici, demà la lluita per la independència i el socialisme continua”.

Segons ha informat el grup de suport, les declaracions dels diversos policies així com dels testimonis de la fiscalia van mostrar molts dubtes i diverses contradiccions. Abans d'acabar el judici la defensa va expressar que es tractava d'un judici polític, amb constants incongruències i contradiccions per part dels testimonis de l'acusació i va demanr l'absolució per a tots quatre.

Els quatre acusats van negar els fets i van explicar que la seva tasca era que no hi hagués incidents, tal com recull el Diari de Balears en la crònica de les declaracions.

Ampli suport

La campanya de suport als 4 de Palma ha recorregut en els darrers mesos multitud de poblacions de les Illes explicant el cas. Durant la campanya les adhesions de suport del teixit popular balear han estat multitudinàries. Dissabte passat va ser la CUP, el Bloc per Felanitx i Alternativa per Pollença qui va donar suport públicament als 4 de Palma en una roda de premsa.

El portaveu nacional de la CUP Marc Sallas va expressar la seva solidaritat amb els 4 militants independnetistes "que pateixen la repressió d'un estat que només aplica retallades i un retrocés amb les qüestions nacionals a les diferents regions dels Països Catalans".

Pepe García, d'Alternativa per Pollença, va afirmar que "la crisi ha deixat evident que no vivim en una democràcia, no hi ha justícia". "Està claríssim que s'ha iniciat una política de la por per acabar amb les mobilitzacions socials. Tota persona mínimament racional s'adonarà que les penes que es demanen no tenen cap lògica i no poden tenir cabuda dins un sistema democràtic", va manifestar.

De la seva banda, Marc Ordinas, del Bloc per Felanitx, va donar suport als 4 de Palma "acusats injustament" i va remarcar que "ara que no poden guanyar-nos en les raons intenten guanyar-nos per la via de la por". "La seva intenció és que ens quedme a casa i no protestem", va expressar.

Alerta Solidària i Endavant (OSAN) -organització on militen dos dels encausats- consideren que el judici "és la mostra més clara i fefaent de la persecució policial i judicial que pateix l’Esquerra Independentista de Mallorca", a qui les forces espanyolesavisen "que qui s’organitzi i lluiti per la independència i el socialisme serà perseguit i repressaliat fins i tot amb amenaces de presó".