Drets en perill
Recurs contra el web d'Interior per a delators

L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans denuncia que "el web vulnera drets fonamentals susceptibles d’emparament judicial"

14/05/2012 Drets i Llibertats
L’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) ha decidit interposar recurs per vulneració dels drets fonamentals de la persona contra l'anomenada pàgina web de col·laboració ciutadana publicada pel Departament d’Interior per tal d'identificar persones sospitoses d'haver comès actes vandàlics.

L’ACDDH denuncia que el web "vulnera drets fonamentals susceptibles d’emparament judicial" entre els quals el dret a la presumpció d’innocència, el dret al honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.

En el seu escrit, l’associació afirma que l’exposició pública de les imatges de persones a les quals se’ls atribueixen fets delictius o vandàlics, quan no existeix ni tan sols un procediment judicial obert contra aquestes persones, vulnera, entre d’altres, el dret a la presumpció d’innocència. 

L’ACDDH fa constar "la greu intromissió al dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge" que suposa aquesta publicació, i remarca que les persones "es veuen exposades a la curiositat, difamació i escarni públic amb greus conseqüències per la seva vida personal". "La web infringeix també la legislació sobre protecció de dades de caràcter personal i de protecció civil del dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge", afegeix.

D'altra banda, afirma que l’aparició d’imatges de menors en aquesta web agreuja "la il·legitimitat" de l'actuació del Departament d’Interior, que va reconèixer en la presentació del web la possibilitat que alguna de les imatges publicades corresponguessin a algun menor. Posteriorment, s’ha confirmat aquest fet ja que s'han hagut de retirar les imatges d’un menor que havia comparegut a comissaria acompanyat dels seus pares per identificar-se. Segons l'ACDDH, però, resten publicades a la web les imatges de al menys altres dos menors.

"Han estat molts els juristes que s’han mostrat contundents al establir que la pàgina web conculca drets fonamentals de les persones i que han mostrat els seus dubtes sobre la constitucionalitat de la iniciativa policial", assegura l'entitat, que critica que el Departament d’Interior, lluny d’escoltar aquestes crítiques, ja ha anunciat que té la intenció d’afegir mes imatges d’altres persones a la web.

L'ACDDH exigeix la "clausura immediata" de l'espai davant la situació de "greu vulneració de drets fonamentals i de l’imminent perill de que es repeteixin noves lesions de drets en el futur".