Bankia
CUP: "El govern espanyol roba el poble per enriquir els bancs"

La CUP alerta que, totes les institucions públiques "s’han convertit en instruments d’espoli de la ciutadania i enriquiment dels bancs, amb el consentiment de la classe política"

12/05/2012 Economia

La CUP ha carregat contra el refinançament de Bankia en el que ha definit com "l’enèsim capítol del robatori massiu de rendes de les classes populars cap al gran capital", cap a "un dels bancs que més clarament escenifica la relació entre màfia política i financera". Altra vegada, apunta, "dels diners de tots se’n regalarà una part més que significativa a un banc privat, per tal que aquest segueixi donant dividends al mercat, única garantia de supervivència".

El que s'ha anomenat la "nacionalització de Bankia" és interpretat per la formació independentista i anticapitalista com"un espoli en tota regla a les arques públiques, amb el qual s’ha traspassat el deute privat a deute públic".

"Salvar els bancs porta a retallar els serveis"

Segons la CUP, l’aposta ideològica de l’Estat i els seus principals partits, PP, PSOE i CiU, de salvar uns bancs privats l’actiu dels quals es basa en l'especulació immobiliària "està portant les institucions públiques a retallar serveis, encarir impostos i taxes i, en general, a fer pagar als més pobres la festa dels rics".

En aquest sentit, creu que aquesta política "amputa a les institucions públiques la capacitat de mantenir uns mínims dignes d’atenció social i de desenvolupar polítiques de reactivació econòmica, alhora que els atorga el trist paper de recaptadores d’impostos per a la banca".

La desobediència i la insubmissió, l'alternativa de la CUP

Però quina és la proposta de la CUP? "La reorganització política fora dels partits que han legitimitat i legitimen aquesta estructura de poder, així com la desobediència i la insubmissió com a recursos per defensar el dret davant del robatori generalitzat".

I els ajuntaments, com a institució més propera a la ciutadania, "els tocarà preguntar-se ben aviat si accepten fer el paper de retalladors i recaptadors al servei de la banca o assumir el principi de la forçosa rebel·lió ciutadana que s’ha de donar en un futur proper".

100.000 milions al sistema financer

Des de 2008, els governs de PSOE i PP hauran abocat una xifra propera als 100.000 milions d’euros al sistema financer espanyol. A les quals cal sumar les grans quantitats de diners públics que el govern espanyol, com els altres governs europeus, han injectat al Banc Central Europeu perquè aquest actuï com a prestamista dels bancs privats: presten diners públics a l’1% perquè els bancs privats al seu torn els prestin a les institucions públiques, com els ajuntaments, al 5 o el 6%.

A més, els interessos -d'entre el 5 i el 6%- dels crèdits ICO que l'Estat ha obligat a signar als ajuntaments per fer front al pagament de factures a proveïdors els cobrarà la banca privada quan aquesta finança els crèdits amb els diners públics adquirits a l’1%.

A més, els interessos que els ajuntaments hauran de fer front sortiran dels pressupostos municipals, encara més retallats a base de majors càrregues fiscals sobre la població.