Cimera d'alcaldes
“La CUP no ha arribat a l'alcaldia per fer el mateix que els altres"

Les alcaldies de la CUP impulsen polítiques de transformació profunda dels seus municipis de manera conjunta i coordinada

28/05/2012 Política

"La CUP no ha arribat a l'alcaldia per fer el mateix que els altres". Sota aquesta premissa, fixada per l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, Seva (Osona) va acollir diumenge passat la segona cimera d'alcaldes de la CUP que ha de servir per impulsar polítiques de transformació profunda dels municipis de manera conjunta i coordinada.

Les assemblees locals de la CUP que ostenten l’alcaldia (Celrà, Arenys de Munt, Navàs i Viladamat) o que participen en equips de govern (Seva i Calldetenes) van reunir-se coincidint amb la reunió del Consell Polític nacional que es va celebrar dissabte a Seva.

Aquesta trobada, que ja és la segona que es duu a terme des de les passades eleccions municipals, ha de servir, entre moltes altres qüestions, per treballar conjuntament polítiques estratègiques per a la transformació profunda de la seus municipis. Polítiques que en molts casos ja s’estan duent a terme i altres que es volen implementar en els propers mesos.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, ha explicat que “des de l’àmbit local hem iniciat el camí per a la construcció d’un projecte nacional i tenim la responsabilitat i el compromís d’arriscar per intentar transformar d’arrel els nostres pobles en favor de la majoria dels nostres veïns, de les classes populars, de la nostra nació, peti qui peti”. De la seva banda, Cornellà va remarca que "estem construint, amb tothom i des de la base, propostes per bastir una alternativa global a aquest sistema injust i ineficient”.

Municipalitzar serveis

En aquesta trobada es van abordar, principalment, tres línies de treball que d’una o altra manera s’estan començant a treballar a les respectives viles. En primer lloc es va discutir la necessitat de municipalitzar ("republificar") serveis públics que havien estat prèviament privatitzats.

Segons la CUP, es tracta de municipalitzar per millorar el servei públic, per abaratir-ne el cost i per millorar les condicions de treball dels treballadors. En segon lloc es va abordar la necessitat d’avançar cap a un model de democràcia popular, participativa, fomentant l’autoorganització popular de veïns i veïnes i obrint espais de decisió com ara preparant pressupostos amb una metodologia participativa o modificant substancialment els reglaments d’organització municipals (ROM).

Model de ciutat cooperativa

Finalment es van discutir també alternatives a l’actual model econòmic per implementar a nivell local. Segons ha avançat la formació, en aquests moments s’està començant a treballar en profunditat en la construcció d’un model de ciutat cooperativa, on els ajuntaments tinguin un paper rellevant en el seu impuls.