Segons un soci de l’Ateneu que va visitar el centre l’agost de 2011, “El Kukutza és la prova que no només és possible engegar projectes socials i autogestionats en espais abandonats, sinó que poden revifar el seu entorn, generar nou teixit social, augmentar la consciència i en definitiva crear poder popular.“
El Kukutza es tractava d’un Centre Social de Bilbao de grans dimensions físiques com socials, va aplegar durant més de 13 anys una potent agenda d’activitats culturals de tot tipus al barri de Rekalde. Amb la voluntat d’apropar testimonis del Kukutza, s’orientarà la xerrada entorn a aquesta experiència d’okupació d’un recinte abandonat per convertir-lo en un centre social obert al barri, promotor de l’associacionisme, apropant veïns i veïnes i fent-los partíceps i integrants del centre. Com també es parlarà de la situació actual i perspectives de futur del projecte un cop desatllotjat i enderrocat aquest passat estiu.
El 23 de setembre un espectacular desplegament policial aconseguia posar fi brutalment, a més de tretze anys d’un projecte autogestionari i popular, el Kukutza Gastexea. Aquest centre cultural okupat al barri de Rekalde (Bilbao) s’havia convertit en un referent per a nombrosos col.lectius socials, sindicals, culturals i polítics de la ciutat.
La tasca del Kukutza havia revitalitzat l’activitat cultural de Rekalde, un barri obrer històricament marginat per l’ajuntament de Bilbao. De fet la mateixa Associació de Veïns havia reclamat mantenir viu el projecte de Kukutza. En el seu interior s’hi organitzaven multitud d’activitats com: classes d’eusquera, un menjador vega, una biblioteca, un local d’assaig, un teatre, un taller de cultura popular euskaldun, etcètera. Una mostra del suport popular que aplegava, va ser la massiva resposta veïnal i social al desallotjament i posterior enderroc del centre. Amb escenes més pròpies d’un setge medieval, tanqueta inclosa, que no pas d’un país democràtic.