Repressió 29-M
Un vídeo mostra l'agressió amb gasos contra milers de manifestants el 29-M

Els gasos disparats pels antiavalots podria haver produït resultats tràgics

04/04/2012 Drets i Llibertats
Un vídeo penjat al youtube mostra perfectament l'atac amb gasos disparats contra milers de manifestants pacífics durant la manifestació de la vaga del 29-M.

En la seqüència d'aquest vídeo casolà, que encara no han reproduït cap televisió tot i la gravetat dels fets, es veu com milers de persones han de fugir asfixiades i cobrint-se la cara per evitar la picor produïda pels gasos lacrimògens disparats pels Mossos d'Esquadra antiavalots.

Els manifestants han de fugir ordenadament per evitar una allau que podria haver provocat resultats tràgics d'aixafaments i desmais. El vídeo desfà de cop les versions del Departament d'Interior sobre la justificació d'atacar la manifestació amb tanta agressivitat perquè estava dominada per “radicals violents”.

L'actitud dels manifestants és exemplar i ordenada, reculant per fugir dels efectes dels gasos en una situació dantesca de fum i trets d'escopetes de pilotes de goma.

L'actuació temerària dels antiavalots hauria provocat resultats imprevistos i lamentables si els manifestants no haguessin realitzat una fugida ordenada al llarg del passeig de Gràcia.

Els cossos polilcials i militars utilitzen gasos lacrimògens com el de "pebre", que contenen un agent inflamatori i irritant. Causa el tancament immediat dels ulls, dificultat de respiració, picor de nas i tos. La durada dels seus efectes depèn de la força i del contingut del gas, però l'efecte complet mitjà dura al voltant de 30 a 45 minuts, amb efectes disminuïts que duren hores. Per a les persones que tenen asma i altres malalties respiratòries, hi ha riscos de mort. En un estudi de Los Angeles Times va calcular que com a mínim es van produir 61 morts associades amb l'ús policial de l'aerosol de pebre des de 1990 als EE. UU.

Aquests gasos també s'utilitzen en la guerra química, encara que, paradoxalment, el seu ús en situacions de guerra és una violació de la Convenció Sobre Armes Químiques.

Alguns estudis afirmen que el gas de pebre (amb bombes de fum o aresols) podia produir "Efectes mutagènics, carcinogènics, de sensibilitat, cardiovasculars i toxicitat pulmonar, neurotoxicitat, així com altres possibles fatalitats humanes". Existeixen algunes tècniques de primers auxilis per evitar la irritació i l'asfíxia produïda per aquests gasos, especialment la ingesta de llet i la protecció amb mocadors banyats amb aigua i llimona.

En un altre vídeo, aquest més difós a les xarxes socials, s'observa com un grup de policies de paisà amb porres extensibles ha de fugir davant l'escridassada dels manifestants que els assenyalen i insulten. Aquesta mena d'intervencions de “partides de la porra” contra les mobilitzacions i protestes ha tocat sostre durant la vaga del 29-M, en què es va posar de manifest el caràcter antidemocràtic de la persecució dirigida per Felip Puig. Centenars de policies de paisà, amb una clara funció de policia política, van intervenir durant la jornada de vaga i la manifestació de Barcelona intimidant i detenint les persones congregades.