Personalitats del món de la cultura, la comunicació i els drets humans donen suport al documental sobre l’Operació Garzón

El filòsof Josep Maria Terricabras, l'actor Toni Albà, els escriptors Matthew Tree i Víctor Alexandre, i cantants com Xavi Sarrià, Feliu Ventura o Francesc Ribera

04/04/2012 Diari de treball
Personalitats del món de la cultura, la comunicació i el periodisme o els drets humans han fet públic el seu suport al documental “Operació Garzón contra l’independentisme català” en la recta final de la campanya de recollida de fons per finançar el projecte. Els promotors de la iniciativa, Llibertat.cat i Zeba Produccions, han fet una darrera crida per aconseguir el màxim de mecenes possibles que permetin realitzar un documental de màxima qualitat. A més, han animat les associacions, col·lectius i entitats a col·laborar.

Tot i l’èxit de la campanya de micromecenatge, que ha permès recaptar uns 9.000 euros, Llibertat.cat i Zeba han enviat un agraïment a tots els mecenes que han aportat el seu gra de sorra fins ara. A més, han fet una crida a incrementar els suports i el finançament per poder millorar aspectes tècnics com els treballs de postproducció.

Projeccions arreu dels Països Catalans i traducció en altres idiomes, si se superen els 9.000 euros


Quan queden quatre dies per acabar el termini per fer aportacions a través de Verkami, Llibertat.cat i Zeba Produccions han animat la gent a seguir col·laborant per ampliar el nombre de projeccions del documental arreu dels Països Catalans i fins i tot, si el finançament ho permet, projectar i difondre el documental a l’estranger en altres idiomes.

En aquest sentit, si se supera la fita dels 9.000 euros es traduirà i subtitularà el documental a diversos idiomes per aconseguir així que la història pugui ser coneguda a tot el món.

Personalitats que han donat suport al projecte


Josep Maria Terricabras, filòsof
Matthew Tree, escriptor
Víctor Alexandre, escriptor
Toni Albà, actor
Quim Masferrer, actor
Ramon Piqué, membre de l’Associació Memòria contra la Tortura
Carles Bonaventura, corrector i articulista
David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils
Roger Palà, periodista
David Fernández, periodista
Xavi Sarrià, cantant d’Obrint Pas
Feliu Ventura, cantautor
Francesc Ribera "Titot", cantant
Cesk Freixas, cantautor
Pau Alabajos, cantautor
Jordi Montañez, cantautor
Josep Nadal, cantant de La Gossa Sorda
Andreu Valor, cantautor

Josep Maria Terricabras, filòsof

«Està molt bé que es posi en evidència el que realment va passar: com la justícia espanyola, i el seu jutge estrella de l'època, van trepitjar els drets humans més elementals, no solament el dret a la llibertat d'expressió i d'associació, sinó a la integritat física. Davant les denúncies de tortures, ells van mirar cap a una altra banda. I la justícia internacional els va condemnar. Tard, però els va condemnar. Està bé que se sàpiga. I convido a recolzar la realització del documental»
 
Víctor Alexandre, escriptor

«Aquest documental vol explicar allò que el món no sap de Baltasar Garzón. I és que, em matèria de drets humans, Garzón és un impostor. És un nacionalista espanyol que protegia els cossos policials que van torturar els independentistes catalans detinguts l'any 1992 pel sol fet de defensar el dret a l'autodeterminació de Catalunya. A Baltasar Garzón, decididament, ningú no li posarà una bossa de plàstic al cap perquè s'asfixiï, ni el sotmetrà a vexacions sexuals perquè senti fàstic de si mateix, ni el baldarà a cops perquè digui que és espanyol, ni li aplicarà elèctrodes als genitals perquè xiscli de dolor, ni li posarà el canó d'una pistola a la boca perquè s'acomiadi de la vida»

Ramon Piqué, membre de l’Associació Memòria Contra la Tortura

«Durant molts anys, la repressió contra l'independentisme català ha estat amagada rere un gran mur de silenci imposat per les estructures de l'estat espanyol i sovint amb la complicitat de les forces autonomistes del país. Una repressió que ha comportat presó, tortura i exili a molts catalans. Guanyar el futur com a poble passa també per recuperar la memòria que ens han volgut amagar. Projectes com aquest són necessaris per recuperar la memòria de la nostra història més recent, per això donem el nostre suport i animem a tothom a fer aportacions i a col·laborar-hi!»
 
Carles Bonaventura, corrector de premsa i articulista

«És important desemmascarar personatges com l’exjutge Garzón, al qual ara alguns pretenen convertir en un “màrtir de la democràcia” i en un “lluitador antifranquista” quan ell des de sempre ha estat un peça més de la maquinària repressiva de l’Estat espanyol en contra de la dissidència política. Garzón no ha estat un defensor de les llibertats i de l’estat de dret, ha estat un protector de torturadors i des de l’Audiencia Nacional ha fet tot el que ha estat a la seva mà per reprimir els moviments d’alliberament nacional basc i català. I tot això cal que se sàpiga, i elaborar un documental sobre el tema em sembla que és una molt bona idea»

David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils


«Hi ha pocs documentals tan necessaris com el projecte “Operació Garzón contra l’independentisme català”. És absolutament necessari i urgent, tant des del punt de vista informatiu, com històric, com nacional, com democràtic. El documental engegat per Llibertat.cat i Zeba Produccions és un gran encert. Avui, més que mai, cal deixar constància documental d’una operació que mai s’hauria d’haver oblidat, per la seva magnitud, per la seva brutalitat i per la seva planificació extrema. Va ser l’operació político-policial més contundent feta mai per l’Estat espanyol. Ni tan sols al País Basc s’havia viscut una ràtzia semblant!»
 
Roger Palà, periodista

«Joan Fuster va dir en el seu dia que la política, o te la fas, o te la fan. El mateix passa amb el periodisme: o te'l fas, o te'l fan. Per això són necessàries iniciatives com el documental sobre la Operació Garzón que impulsa Llibertat.cat. Al marge de posar llum sobre aspectes de la realitat que sovint no són abordats pels mitjans de comunicació, aquesta mena d'iniciatives demostren que la societat està viva i que demanda un retorn al periodisme que no té por de posar el dit a la nafra»

David Fernández, periodista

«Per la memòria d'un país matxacat, vaig trigar mil·lèsima de segon en decidir el gest col·lectiu d'aportar quelcom quan vaig saber de la iniciativa de Llibertat.cat d'impulsar el documental "Operación Garzón". Va ser ben fàcil. Una aportació mínima, retorn ridícul i incomparable amb tot el que hem rebut d'ells»

Feliu Ventura, cantautor


«En la meua opinió la justícia comença per mostrar totes les veritats en pla d'igualtat. En aquest cas la veritat ha estat oculta. Convindria disseccionar-la per estudiar-la i així poder avançar com a poble amb dignitat cap a una democràcia que faça honor a la seua etimologia. Us convide a participar de la investigació aportant el vostre granet de sorra econòmic. Convertiu-vos en microinversors de la justícia»

Francesc Ribera “Titot”, cantant

«Garzón va voler fer-se l'artista provant de jutjar Pinochet o els crims del franquisme. Causes que, tot i no poder arribar a castigar els culpables, serien nobles si no les brandés aquell que va ocultar tortures per protegir els torturadors. Ras i curt, Garzón és el col·laborador necessari per tal que la tortura sigui una pràctica sistemàtica de càstic als dissidents. I això s'ha de dir, molt fort i moltes vegades»

Cesk Freixas, cantautor

«Sempre donaré el meu suport al periodisme crític que treballa contra el pensament únic. Aquest documental és una bona oportunitat per saber més coses de la nostra història recent, i conèixer l'enemic del poble treballador català, malgrat l'hagin volgut maquillar»
 
Pau Alabajos, cantautor

«El jutge mainstream, el jutge paper couché, el jutge amb més quota de pantalla de tot l'estat espanyol. Trobem clarobscurs en la seua trajectòria, travetes a la democràcia en la seua labor judicial, perquè la fi no justifica els mitjans, i aquests "mitjans" van ser sentenciats al Tribunal Internacional dels Drets Humans. Hi ha capítols ben foscos en la carrera de Baltasar Garzon, i els independentistes de 1992 ho saben molt bé. A més a més, aquest documental implica també un exercici de memòria històrica i escorcollar els racons recòndits d'una justícia espanyola sempre al servei de la sacrosanta i inviolable "Unidad de España"»

Jordi Montañez, cantautor


«La memòria ens pertany, i projectes com aquest fan que aquest silenci antic i molt llarg sigui una mica menys mut»

Josep Nadal, cantant de La Gossa Sorda

«Done suport a aquest projecte primer que res per compromís ètic contra la tortura, però també perquè les victimes del franquisme no es mereixen que les defense un impostor com Garzón»