Repressiˇ 29-M
Els mossos van ferir dues persones a l'ull amb bales de goma

Si tots dos perden la visiˇ, seran la 6a i 7a persona en perdre un ull a Catalunya per culpa de les pilotes de goma llanšades pels antiavalots

03/04/2012 Drets i Llibertats
Les vÝctimes de l'impacte de bales de goma a l'ull dijous passat sˇn dues. Es tracta d'un ciutadÓ italiÓ de 26 anys ingressat a l'Hospital de Sant Pau que segons ha confirmat ell mateix ja ha quedat cec d'un ull i d'un altre ciutadÓ de 36 anys, tambÚ italiÓ que va patir un impacte a l'ull dret i estÓ en risc de perdre tambÚ la vista.

Angelo Cilia, que viu a Barcelona des de fa 3 anys. Els fets van passar dijous passat a les 18.45 h. al Passeig de GrÓcia, vorera Bes˛s, tocant a El Corte InglÚs. Cilia hi havia acudit per participar en la manifestaciˇ. AllÓ, una pilota disparada des d'un grup de mossos a les proximitats d'El Corte InglÚs li va picar l'ull dret, desprÚs de rebotar a terra, segons han relatat a El Periˇdico Cilia i la seva xicota.

Den˙ncia contra els Mossos

Ara, la parella estÓ buscant testimonis dels fets per poder presentar una den˙ncia contra els Mossos d'Esquadra. "Em vaig agenollar i em vaig posar una mÓ a l'ull, i la vaig veure tacada de sang", explica Cilia, que va ser recollit per una ambulÓncia i traslladat a l'Hospital de Sant Pau, on se li va practicar una intervenciˇ oftalmol˛gica de quatre hores, fins a la una del matÝ de divendres, segons explica. No obstant, el jove no recuperarÓ la visiˇ, ja que ha perdut la c˛rnia, el cristal·lÝ i la retina. Ara Cilia tem que no podrÓ recuperar la seva feina de fabricaciˇ de pr˛tesis dentals.

L'altra vÝctima dels projectils va patir un impacte a l'ull dret i estÓ ingressat a la unitat d'oftalmologia de l'Hospital ClÝnic, a l'edifici de la Maternitat, desprÚs d'una intervenciˇ de quatre hores. Aquesta persona podria ser la mateixa que va ser fotografiada al rebre un impacte a la plaša d'Urquinaona, a prop del carrer de Pau Claris. Un testimoni presencial va explicar que la causa va ser una pilota de goma disparada pels Mossos des del carrer de Fontanelles. El ferit va ser assistit pels bombers i traslladat per una ambulÓncia.

7 persones sense ull

L'home ingressat al ClÝnic viu a Barcelona des de fa dos anys i explica que Ús activista "en els moviments aut˛noms". Si tambÚ perdÚs la visiˇ, pujaria a set el nombre de persones que l'han perdut en els ˙ltims 4 anys a causa de les pilotes de goma utilitzades per la policia a Barcelona.

Els mossos no respecten el protocol

El protocol de la policia catalana preveu que aquests projectils, de cautx˙ massÝs de 5,4 cm de diÓmetre, 85 grams de pes, i que poden superar els 700 km/h, es disparin a terra i piquin de rebot.

No obstant, un vÝdeo difˇs per Sant Andreu Televisiˇ mostra l'agressivitat amb la que van actuar els antiavalots i com els agents se salten les normes disparant contra els manifestants a l'altura del cap. Els antiavalots “disparaven a tothom sense distinciˇ: nosaltres no tenÝem la culpa de res”, explica la n˛via de Cilia.