Reconeixements
L'IES Lluís Vives de València rep un dels Premis Llibertat d'Expressió

La Unió de Periodistes Valencians li ha concedit el premi pel seu paper com a "catalitzador de la protesta"

06/03/2012 Comunicació
La Unió de Periodistes Valencians ha concedit un dels Premis Llibertat d'Expressió 2012 a l'IES Lluís Vives de València per ser els "catalitzadors de les protestes estudiantils contra els retalls en l’educació pública". A més, destaca que els estudiants del Vives i alguns periodistes "van patir el 21 de febrer l’acció violenta i desmesurada de les forces i cossos de seguretat de l’estat". L'organització aprofita per exgir el màxim respecte al dret a la informació i al dret a manifestar-se lliurement.

Els Premis Llibertat d’Expressió 2012 també han recaigut en Gandia TV i tots els seus treballadors i a Javier Espinosa, corresponsal del diari El Mundo a l’Orient Mitjà. Els guardons es lliuraran el dijous 3 de maig, dia mundial de la llibertat de premsa, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
La Unió de Periodistes Valencians, organització professional majoritària en l’àmbit del País Valencià, adscrita a la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) i a la Federació Internacional (FIP), formada per prop de 800 professionals, va acordar els premiats en l’Assemblea anual ordinària celebrada el passat 29 de febrer.

El grup ha premiat Gandia Televisió perquè després de més de 20 anys en funcionament va ser tancada l’estiu passat, "d’un dia per a l’altre, pel nou govern eixit de les urnes, amb l’excusa que l’Ajuntament de Gandia havia d’estalviar a causa de la crisi". Una trentena de treballadors van ser acomiadats sense cap avís i encara batallen per cobrar les indemnitzacions.

Segons remara la Unió, Gandia Televisió va ser una de les primeres emissores locals valencianes, "ha estat cantera de molts i reconeguts professionals i ha estat el referent informatiu per als 150.000 ciutadans de la comarca de la Safor". I subratlla: "Ho ha fet en valencià durant més de dos dècades. El seu tancament no afecta només a la pluralitat informativa, sinó a la conservació i promoció de la nostra llengua".

D'altra banda, també ha premiat Javier Espinosa, periodista i corresponsal del diari El Mundo a l’Orient Mitjà. El seu guardó es fa extensible a tots els corresponsals de guerra "que han d’informar en condicions molt deficients", assenyala, i remarca que Espinosa era l’únic periodista de l'Estat que continuava informant des de Homs, la capital de la revolta a Síria, des d’on va aconseguir fugir cap al Líban. "El periodista d’ El Mundo ha narrat en primera persona la brutal repressió del règim sirià sobre la població civil d’Homs, ciutat sotmesa a intensos bombardejos des de fa mesos", assevera.