LLUITA INSTITUCIONAL
Berga i Arenys de Munt, primers municipis per la insubmissió fiscal

Sengles ajuntaments han acordat començar a treballar per pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya

10/02/2012 Política
Berga i Arenys de Munt són els primers municipis que s'han postulat formalment a favor de la insubmissió fiscal i que treballaran per deixar de pagar els impostos a l'Agència Tributària Espanyola i fer-ho a Catalunya. Els dos consistoris van aprovar als plens municipals d'aquest dijous dues propostes sense precedents que demanen poder liquidar tots els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya, i per tant deixar de fer-ho a la d'Espanya.
 
La primera força política a fer pública la proposta va ser la CUP, que ja l'any passat va impulsar una campanya per la insubmissió fiscal als ajuntaments perquè deixessin de pagar els diners reclamats per l'Estat. El passat mes de gener la CUP va presentar la proposta a Berga, que va ser aprovada al ple d'ahir dijous amb els vots a favor de la CUP, CiU i el PSC i els únics vots en contra del PP.
 
En el cas de Berga, s'insta la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a establir un protocol d'actuació i efectuar els canvis normatius necessaris per tal de realitzar els pagaments dels impostos a Catalunya i deixar de fer-ho, doncs, a Espanya.
 
En aquest sentit, sempre que sigui possible l'Ajuntament de Berga ingressarà els ingressos de l'IRPF i de l'IVA a l'Agència Tributària autòctona, en comptes de fer a l'Agència Tributària Espanyola tal com es feia fins ara. El consistori de la capital berguedana, amb majoria absoluta de CiU, comunicarà la decisió al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.
 
Per altra banda, Arenys de Munt ha acordat donar suport a les iniciatives que el govern municipal, de la CUP, impulsi per liquidar tots els impostos a Catalunya. El ple d'aquest dijous va aprovar amb els vots a favor de la CUP, ERC i CiU una moció d'ERC que anima l'empresa municipal de gestió urbanística d'Arenys de Munt, GUSAM, que explori la possibilitat de liquidar els impostos a l'Agència Tributària catalana.
 
A banda, a través d'aquesta proposta Arenys de Munt dóna suport a la campanya "Diem prou" per la insubmissió fiscal que va impulsar la parella de Siurana i que ja compta amb més de 4.000 suports així com a la tasca d'Òmnium Cultural en aquest sentit. I a més, proposarà a tots els ajuntaments del Principat, a través de l'Associació de Municipis per la Independència, que acordin també treballar per liquidar els impostos a Catalunya. En aquesta línia, també es demanarà als partits independentistes que promoguin la modificació de la legislació tributària per poder també recaptar els impostos de caràcter estatal.
 
"Espoli fiscal permanent"
 
La CUP considera que "és una certesa històrica que l'estat espanyol ha sotmès el nostre país a un espoli fiscal permanent que n'ha paralitzat el desenvolupament econòmic i social". En aquest sentit, denuncia que "els diners dels catalans s'han utilitzat com a arma política per perpetuar aquesta situació de forçada contribució a una mal anomenada solidaritat" fins al punt que l'espoli fiscal "ha arribat a l'absoluta insostenibilitat actual".
 
"Si els impostos dels berguedans han d'esdevenir arma política és preferible que el control de la mateixa es trobi a mans de la Generalitat de Catalunya, màxim òrgan de govern propi del Principat", afirma la formació.
 
De la seva banda, ERC creu que és "un deure moral de les institucions del nostre país, dels partits polítics catalanistes, donar suport a les iniciatives que neixen de la societat civil que treballen per aconseguir un concert econòmic que ens acosti a la sobirania fiscal". ERC creu que "més enllà de denunciar l'espoli fiscal que pateix el nostre país, cal portar a terme mesures de pressió per acabar amb una situació que ens ofega fiscalment".