Insubmissió fiscal
Una cervesera catalana deixa de pagar impostos a l'Estat

Ausesken ha pres aquesta decisió per "l'incompliment constant de les obligacions fiscals per part de l'estat espanyol"

26/01/2012 Drets i Llibertats
L'empresa Cerveses Ausesken ha anunciat que de manera immediata deixarà de pagar els impostos i tributs a l'estat espanyol, declarant així la seva insubmissió fiscal vers Espanya. Xavier Redón i Montse Redón, representants de la cerversera d'Olost (Lluçanès), han pres aquesta decisió "atès l'incompliment constant i continu de les obligacions fiscals i polítiques per part de l'estat espanyol vers Catalunya i la seva població", segons han explicat a través del Facebook.

D'aquesta manera, deixaran de pagar l'IVA corresponent al mes d'abril i intentaran fer el pagament de l'impost a un compte de l'Agència Tributària de Catalunya. “No volem pas deixar de pagar impostos. Però no els volem pagar a l’Estat espanyol sinó a la Generalitat”, ha assenyalat Xavier Redón a Osona.com. Redón explica que la mesura vol “posar un gra de sorra” a la iniciativa de deixar de pagar impostos a Madrid però també pressionar la Generalitat per tal que prengui “les mesures oportunes”.

És la segona manifestació d'aquest tipus que es fa pública aquesta setmana després que una parella de Siurana, al Priorat, decidís també deixar de pagar impostos a l'Estat. Una proposta que ha estat ben acollida per diverses entitats i organitzacions, tal com queda palès amb la posada en marxa de la campanya "Diem prou" a favor de la insubmissió fiscal. El Govern, de la seva banda, ha dit que respecta la iniciativa però que no la pot secundar per motius legals.

Paral·lelament, qui ja havia vehiculat aquesta proposta políticament ha estat la CUP, que ha impulsat una moció per demanar als ajuntaments que deixin de pagar impostos a l'Estat i ho facin a l'Agència Tributària de Catalunya. De moment, la moció es debatrà el 2 de febrer a l'Ajuntament de Berga.

L'any passat la CUP ja va impulsar una campanya per la insubmissió fiscal als ajuntaments perquè deixessin de pagar els diners reclamats per l'Estat.