CIE
Un jove de 21 anys mor a la presó d'estrangers de la Zona Franca

El noi va alertar que es trobava malament però ningú el va atendre - Fonts policials han adduït "mort súbita"

06/01/2012 Drets i Llibertats
Nova víctima a un Centre d'Internament d'Estrangers. Aquest divendres ha mort un jove guineà de 21 anys al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, a Barcelona. El noi estava empresonat al centre des del passat 22 de desembre traslladat des de Melilla, on la presó d'immigrats ja estava plena. Cal destacar que els interns d'aquest tipus de presons no han comès cap mena de delicte i són empresonats únicament per la seva condició de nouvinguts no empadronats.

La versió policial s'ha limitat a atribuir les causes del succés a una "mort subtada". Les circumstàncies de la mort, però, no estan aclarides ja que el noi es va trobar malament poc abans de la una de la matinada i van ser els seus companys de cel·la que van donar l'alerta perquè no podia respirar. El jove però ja havia demanat ajuda abans i la manca de traductor va fer que no s'avisés ningú i morís a la matinada. Aquest fer revelaria també la passivitat dels treballadors del centre, que no van fer res per atendre la víctima.

Avançada la nit però, i quan l'estat del jove ja era més que evident, els vigilants van avisar una ambulància que es va desplaçar fins al centre. Malgrat tot, ja era massa tard i les tasques de reanimació no van poder fer res per salvar-li la vida. La versió policial ha proporcionat únicament aquesta darrera informació, però no ha dit res de que el noi de 21 anys feia hores que es trobava malament i no se li havia fet cas.

Companys del CIE de la Zona Franca s'han negat a menjar aquest matí en senyal de protesta per aquesta mort i les que ja acumula aquest i d'altres CIE.

"Està més que demostrada" l'existència de maltractaments


Malgrat l'hermetisme que les autoritats policials imposen als CIE, els escàndols de morts i maltractaments s'han anat acumulant i no s'han pogut silenciar. Tant és així que el mateix Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ja va assenyalar durant la presentació de l'Informe Anual de l'Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura que cal solucionar "amb urgència" la situació d'aquest centre d'internament d'estrangers, perquè, malgrat que no ha pogut entrar ni ha rebut informació oficial per part de la Delegació del Govern a Catalunya, "està més que demostrat", segons el seu parer, que existeixen condicions que "segur" que permeten l'existència de maltractaments.

Ribó va explicar que li consten "indicis", "queixes" i "suposicions" suficients per afirmar que està "més que demostrat" que al centre de la Zona Franca per a estrangers detinguts existeixen dèficits, com a l'àrea d'alimentació i sobretot per l'"amuntegament" dels interns.

En aquest sentit va assenyalar que arran de les queixes rebudes sobre el tracte als interns, alguns dels quals van protagonitzar vagues de fam, i després de la mort d'un dels immigrants, es va dirigir al llavors Delegat del Govern, Joan Rangel, per demanar-li informació sobre la situació del centre de la Zona Franca. Rangel no només no li va autoritzar visitar el centre -ja que necessita un conveni amb el Defensor del Poble, que és el competent en aquesta matèria-, sinó que el va respondre amb el "silenci més absolut".