Drets Humans
El Tribunal d'Estrasburg admet a trÓmit la den˙ncia per crims del franquisme

El Tribunal Constitucional espanyol va rebutjar el recurs del F˛rum per la Mem˛ria del PaÝs ValenciÓ

24/01/2012 Drets i Llibertats
El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) ha admŔs a trÓmit la den˙ncia contra l'estat espanyol que ha presentat el F˛rum per la Mem˛ria del PaÝs ValenciÓ per genocidi i crims contra la humanitat durant el franquisme i per violaciˇ dels drets fonamentals.

L'entitat va acudir prŔviament al Tribunal Constitucional, per˛ aquest tribunal no va admetre a trÓmit el recurs d'empara contra el genocidi franquista i les sis fosses comunes del cementiri general de ValŔncia. Aquestes fosses, que ocupen una superfÝcie total de 41.020 metres quadrats, alberguen 23.661 persones que segons s'ha pogut documentar van ser abocades a la fossa entre l'1 d’abril de 1939 fins i el 31 de desembre de 1945.

Un recurs sense transcendŔncia constitucional, segons el TC

L'alt tribunal espanyol no va acceptar el recurs al·legant que "no s'ha acreditat la transcendŔncia constitucional del recurs•. Amb tot, no posava en dubte la realitat dels fets denunciats ja que afirmava que "res s'ha de dir sobre la seva versemblanša".

El F˛rum per la Mem˛ria veu aquesta actitud com una mostra que "des de ja fa molts anys tot estÓ lligat i ben lligat". En aquest sentit, tancades les portes de l’ordenament jurÝdic espanyol, l'entitat ha decidit presentar una den˙ncia al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ja que "si l'estat espanyol nega als seus ciutadans la recerca, aclariment i reparaciˇ dels crims de la dictadura, Ús la nostra obligaciˇ moral insistir en la seua den˙ncia, exigir la veritat i demanar justÝcia i mem˛ria".

"Un Estat continuista amb l'estructura de poder franquista"


"Quan drets bÓsics, com ara el d’informaciˇ, sˇn conculcats per part d’un sistema polÝtic i judicial hereu de les trames de la dictadura, hi ha quelcom mÚs que una simple voluntat d'ocultaciˇ", denuncia l'entitat, que apunta cap a una "complicitat ˙ltima amb els fets que denunciem, una seqŘŔncia l˛gica de responsabilitat per part d'aquest Estat dit de dret amb el rŔgim anterior, una naturalesa heretada o continuista de l'estructura de poder franquista".

Per tot plegat, critica que l'Estat "no sembla ser sensible a all˛ tan elemental com l'existŔncia de nombroses fosses comunes escampades per tot el territori, repletes de persones vÝctimes de la repressiˇ general, afusellades, estrangulades, ofegades, apallissades o mortes sota les terribles condicions socials que va imposar la dictadura durant tots els anys en quŔ va oprimir la poblaciˇ que havia perdut la guerra".