Especulació urbanística
"Salvem la Rotonda" denuncia CaixaForum per l'oblit de l'edifici en una exposició sobre Sagnier

Aquest migdia, la plataforma Salvem la Rotonda ha denunciat CaixaForum per l'oblit de l'edifici en una exposició sobre l'arquitecte, Enric Sagnier. La plataforma també ha demanat que  "la Caixa" faci una exposició específica d'aquest edifici, tan important per la ciutat.

08/01/2012 Territori
Desenes de persones s'han concentrat aquest migdia davant de "CaixaForum" per protestar per l'oblit de l'edifici de la Rotonda a l'exposició d'un dels seus arquitectes "La ciutat Sagnier, Modernista, eclèctica i monumental". L'acte estava convocat per la plataforma "Salvem la Rotonda! coincidint amb la finalització de la mostra.

La plataforma denunciava  l'oblit de l'edifici a l'exposició, tot i que es mostren altres edificis menys rellevants de l'aquitecte. Durant la concentració s'ha llegit un manifest de la plataforma on es remarcava aquest, fet ja que considera un dels edificis emblemàtica per a la ciutat i es demanava un exposició específica sobre l'edifici.

La Plataforma “Salvem La Rotonda" porta temps intentant impedir aquestes obres i ha interposat recurs contenciós–administratiu davant el TSJC. A més, van argumentar davant l’ajuntament que la llicència d’obres atorga "un major aprofitament urbanístic a Nuñez y Navarro del que li correspon segons la llei, i que el plànol topogràfic aportat està burdament falsejat".
 
La Rotonda era l'antic Hotel Metropolitan, un edifici modernista que l’arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana va projectar per Salvador Andreu, iniciant-se les obres l’any 1906 i van finalitzar el 1918. De forma immediata va ser ampliat per l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. És un dels 115 edificis de la Ruta del Modernisme de Barcelona.
 
Actualment hi ha un pla urbanístic, promogut per la iniciativa privada i que ja ha estat aprovat per l’Ajuntament de Barcelona, que preveu l’enderrocament del 80% de l’edifici de La Rotonda, modificant radicalment el volum original.