Llibres
Bilbeny presenta a Berga el "Petit manual de la descoberta catalana d'Amèrica"

Serà en un acte on intervindran Francesc Ribera Titot i l'escriptor Jordi Cussà, entre altres

02/12/2011 Cultura
L'historiador i escriptor Jordi Bilbeny presentarà aquest dissabte a Berga l'obra Petit manual de la descoberta catalana d'Amèrica. Ho farà acompanyat de Jaume Farguell, president d'Òmnium Cultural, Francesc Ribera Titot, músic i escriptor; el també escriptor Jordi Cussà, i Quirze Grifell, de La Sobregaia Companyia, organitzadora de l'acte juntament amb Òmnium.

La presentació tindrà lloc a partir de les set de la tarda al Casal d'Europa del Berguedà.

Petit Manual de la Descoberta Catalana d'Amèrica recull seixanta textos de l'Antic Règim, en què queda ben clara la presència de Catalunya en la descoberta del Nou Món. Jordi Bilbeny comenta i interpreta aquests textos, aplegats cronològicament.

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia Catalana per la UAB i és cap de recerca de l'Institut Nova Història. Deixeble de Fèlix Cucurull, ha publicat quatre llibres de poesia i ha fet de mestre de llengua. És autor de la Brevíssima relació de la destrucció de la Història. La falsificació de la descoberta d'Amèrica (1998) —sobre el qual es basa el documental L'apropiació del descobriment d'Amèrica: una conspiració d'Estat?, de David Grau—; La descoberta catalana d'Amèrica. Una reflexió sobre la manipulació de la Història (1999); Totes les preguntes sobre Cristòfor Colom (Llibres de l'Índex, 2003); Cristòfor Colom, Príncep de Catalunya (2006) i El dit d'En Colom (Llibres de l'Índex, 2010).

Sobre la censura de la història catalana, Jordi Bilbeny ha declarat: "No puc dir tot el que sé perquè no es pensin que estic penjat" (Avui, juliol, 2003).