Fora militars de Collserola
Una quarantena de colĚlectius lliuraran el manifest "Fora militars de Collserola" al Consorci del Parc

El text ha rebut nombroses adhesions de col·lectius que reclamen la fi dels entrenaments militars

23/11/2011 Drets i Llibertats
Aquest diumenge el Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) lliurarÓ el manifest "Fora militars de Collserola" al Consorci del Parc de Collserola. Dissabte es farÓ difusiˇ de la convocat˛ria en el marc de la Festa de la Tardor de Sant Cugat del VallŔs.

El manifest "Fora Militars de Collserola", impulsat pel Col.lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC), ha rebut, hores d'ara, nombroses adhesions col·lectives i dues de persones destacades que han treballat des del pacifisme, Pepe Beunza, i la cultura de pau, Vicenš Fisas.

A mÚs, tres ajuntaments, Sant Cugat del VallŔs, Molins de Rei i Cerdanyola del VallŔs, han votat mocions demanant la fi de l'˙s militar del Parc Natural de Collserola, encara que el CASC lamenta que algun d'aquests municipis, com Ús el cas de Sant Cugat, ha mutilat tot el discurs antimilitarista que el manifest contÚ. TambÚ hi ha un grup de Facebook que denuncia el fet, titulat Prou militars a Collserola.

Una prÓctica il·legal per˛ consentida

De fet, des fa anys els militars espanyols realitzen aquests exercicis als boscos de Collserola, una prÓctica il·legal per˛ consentida pels governs locals i auton˛mic.

Segons han informat alguns mitjans a partir de les declaracions de l'Ajuntament de Barcelona sobre aquests fets, el Consorci del Parc de Collserola facilita el permÝs als militars per poder fer ˙s d’aquest espai p˙blic. En teoria les dotacions militars tenen algunes zones vetades i no poden entrenar als espais protegits del parc (fet que no compleixen) ni tampoc no poden fer marxes a prop d’escoles o espais amb menors (una altra limitaciˇ que els militars vulneren, ja que exhibeixen armes i mostren actituds violentes davant la concurrŔncia dels vianants i ciclistes al parc). 

Els militars armats que sovintegen per Collserola corresponen al Regiment de Muntanya de la caserna del Bruc, i des fa anys realitzen "missions" de prÓctiques prop d'Esplugues, Sant Pere MÓrtir i els boscos de Collserola. Molt sovint aquests soldats desfilen en marxa rÓpida per la mateixa Diagonal de Barcelona.

El grup de Facebook denuncia que "militars del Bruc fan operacions per Collserola i per altres espais del voltant de Barcelona. Volem anar a passejar sense metralletes apuntant. Prou militars a l'espai p˙blic i als nostros boscos".

Diversos mitjans de comunicaciˇ publicaven a finals de setembre la notÝcia que un grup d'una cinquantena de militars espanyol feien prÓctiques al Parc de Collserola. Aquestes "missions" militars van sorprendre alguns ve´ns del parc, entre els quals alguns ciclistes (que van realitzar fotos del fet i ho van denunciar p˙blicament). Aleshores, l' Ajuntament de Barcelona va declarar que era habitual que aquests soldats fessin prÓctiques al parc natural.

Ja el passat mes de marš el Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat va denunciar els  entrenaments de militars de la caserna del Bruc a Collserola, i denunciaven que "si anem a buscar bolets, a fer una mica de senderisme o, simplement, a fer un tomb amb la bicicleta a Collserola ens podem trobar amb l’ensurt de presenciar in situ prÓctiques militars."