Nou vídeo sobre una protesta a Perpinyà el 1985 recuperat pel CDMM

El Centre de Documentació Maria Mercè Marçal ha recuperat un nou vídeo del gener de l'any 1985 procedent d'una notícia del Telenotícies de TV3, que informava sobre les protestes realitzades a Perpinyà contra les detencions de militants independentistes acusats de formar part de l'organització armada Terra Lliure.

El vídeo, corresponent a la notícia sobre aquestes detencions, mostra la manifestació pels carrers de Perpinyà de rebuig a les detencions d'independentistes a Puigcerdà, Barcelona, Perpinyà i Alcanar. A la marxa s'hi pot percebre militants de les organitzacions nord-catalanes que protestaven contra l'operació hispano-francesa contra Terra Lliure.

08/10/2011 18:32 Comunicació

Aquesta operació policial va ser la més forta contra Terra Lliure des del seu naixement, a causa de la significació dels militants detinguts. Però a diferència d'altres detencions dels anys  1981, 1982 i 1984, aquesta estava adreçada estríctament contra el nucli de l'organització armada.

   Tots els detingtus a l’Estat espanyol van ser traslladats a comissaries de Madrid a excepció d'Enric Pascual i Teresa Aragonès, que va ser deixats en llibertat dies després. Pere Bascompte, refugiat aleshores a la Catalunya Nord, va ser detingut per la policia francesa i va ingressar a la presó de Tolosa-Llenguadoc.

La cobertura dels mitjans de comunicació sobre les detencions es va basar gairebé exclusivament els informes policials, mentre evitaven referir-se a les denúncies dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) i les mobilitzacions impulsades a l’entor del MDT. El diari Avui presentava titulars sensacionalistes com: "Terra Lliure pretenia segrestar un metge conegut i un gerent", i El País "La policía afirma haber evitado, con las últimas detenciones, un endurecimiento en las actividades de Terra Lliure", unes informacions parcials i acrítiques que legitimaven l’operació policíaca. Ben aviat es farien presents les denúncies de tortures al detinguts per part de la policia espanyola.