La indignació pren els carrers dels Paďsos Catalans i de tot el món

La indignació global ha pres aquest dissabte a la tarda els carrers de 951 ciutats de 82 països de tot el món. Al nostre país la majoria de capitals han acollit les manifestacions en el marc del moviment 15-M i de les lluites de treballadors i usuaris contra el desballestament dels serveis públics.

Els protestants d'arreu dels Països Catalans han deixat clar que "no som mercaderies en mans de polítics i banquers que no ens representen" i han demostrat que "units en una sola veu farem saber als polítics i a les elits financeres a les que serveixen que ara som nosaltres els qui decidirem el nostre futur".

15/10/2011 23:00 Drets i Llibertats

 

País Valencià

15ovlcMilers de persones s'han manifestat a València sota els lemes "15-M contra la dictadura del capital" i "Units per un canvi global". La marxa ha sortit a les sis de la tarda de la plaça de Sant Agustí, i a l'inici ja no es veia el final de tanta gent que hi havia. Entre les pancartes destaquen lemes com "De nord a sud, d'est a oest, la lluita segueix costi el que costi", "La banca siempre gana, no me da la gana" o "Mentre hi hagi misèria hi haurà rebel·lió".

Al País Valencià també s'han realitzat manifestacions a Alacant, Castelló, Ontinyent Alacant i Benidorm. A Castelló, unes 5.000 persones han partit de la plaça de l'Acampada, mentre que a Alacant la marxa, amb 15.000 persones segons l'organització, ha recorregut la façana marítima fins la plaça de la Mar.

#15ovlc

Catalunya 
 

A Barcelona, unes 350.000 persones segons el moviment 15-M i 185.000 segons La Directa, s'han manifestat pels carrers de la ciutat per rebutjar el sistema financer internacional i les retallades socials. La marxa ha partit de la plaça de Catalunya a partir de les cinc de la tarda sota el lema  "Passem de la indignació a l'acció". La manifestació ha recollit també la indignació dels treballadors i usuaris dels serveis públics víctimes de les mesures del Govern. 

A Barcelona, aquesta ha estat la segona protesta més multitudinària del moviment 15-M. L'anterior va tenir lloc el passat 19 de juny quan milers de persones van omplir els carrers de les capitals catalanes.

En acabat de la manifestació els protestants s'han dividit en tres grups corresponents als colors verd (habitatge), blanc (salut) i vermell (educació). El color blanc s'ha dirigit a l'Hospital del Mar, amb la intenció de passar-hi la nit, el color vermell a la Facultat de Geografia i Història de la UB, que els estudiants van ocupar aquest divendres amb la previsió d'estar-s'hi tot el cap de setmana, i el color verd s'ha dirigit en metro fins a Nou Barris per ocupar un bloc de pisos i denunciar així els desnonaments. Es tracta d'un bloc d'habitatges buits ubicat al carrer Almagro, 2-4, del districte de Nou Barris.

manibcn15oA Girona, més de 3.000 persones s'han manifestat a Girona sota el lema "Capitalisme és crisi. De la indignació a la acció. Els manifestants han recorregut els principals carrers de la ciutat fins arribar a la plaça Constitució, on s'ha llegit un manifest. Durant la marxa, s'han cridat lemes contra el sistema capitalista com "li diuen democràcia i no ho és", "el capitalisme és precarietat" i "això no és una crisi, es diu capitalisme", entre altres. A més, els protestants portaven multitud de cartells en contra de les retallades socials i reclamaven la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig.

A Lleida, un miler de persones s'han concentrat a la plaça Ricard Vinyes realitzant un seguit de cants reivindicatius i cançons de protesta. A dos quarts de set de la tarda s'ha iniciat la manifestació amb el lema "Pobles del món en lluita". La protesta ha passat per davant de la caserna de la Guàrdia Urbana, la Diputació de Lleida i el Palau de la Paeria on s'han fet assegudes i nombroses escridassades contra els polítics.

A Tarragona s'ha viscut una convocatòria molt massiva. Fins a 12.000 tarragonins han sortit al carrer en la manifestació organitzada pel moviment dels indignats i la plataforma en Defensa dels Drets Públics. Els crits contra les retallades en la sanitat i de dimissió del conseller de Salut, Boi Riuz, han estat majoritàries. Milers de persones han sortit des dels barris i s'han concentrat a la Plaça Imperial Tarraco per després recórrer conjuntament la Rambla Nova fins a la Plaça de la Font. Allà s'ha llegit el manifest on s'ha exigit que "els drets i la salut de les persones no es negocien". 

#live15o

#BCN15O

Illes Balears
 

palma15oProp de 10.000 persones, 25.000 segons els organitzadors, han omplert alguns dels principals carrers de Ciutat de Palma amb el lema "Units per un canvi global". La marxa ha començat passades les set de la tarda a la plaça de les Tortugues per passar pel passeig de Mallorca, quan molts encara no havien començat a caminar. La protesta ha continuat per les Avingudes i ha acabat a la plaça d'Espanya.

Durant la manifestació, la majoria de lemes reclamaven democràcia, altres atacaven els bancs i el capitalisme en general i molts eren també contra els polítics. El crit "PSOE i PP, la mateixa merda són" es va fer sentir una bona estona al passeig de Mallorca. Les pancartes clamaven "El rescat bancari global és equivalent a eradicar la fam al món 98 vegades", "Necessit una educació pública de qualitat", "La lluita és al carrer, cap a la vaga general", etc. D'altres criticaven el sistema econòmic vigent: "Anticapitalistes per la solidaritat entre els pobles" o "Capitalisme és crisi: contra les retallades socialisme i independència".

#15OPalma

Vídeos

Protestes a tot el món
 

951 ciutats de 81 països diferents s'han manifestat aquest dissabte contra la cobdícia de les empreses i l'excés de retallades socials. El moviment "Ocupar Wall Street", que va començar al Canadà i es va estendre als EUA, i el moviment del 15-M arreu de l'estat espanyol, així com l'onada de manifestacions gregues s'han estès a tot el món ara que cinc mesos que va començar a coure's el malestar.

Algunes protestes han estat petites, com la de Tòquio, i d'altres més grans, com a Madrid o Londres. La de Roma ha estat la que ha acollit accions més contundents. Aquí, on la policia ja estava en alerta per la probabilitat que milers de persones mostressin el seu malestar per les ambicioses polítiques d'austeritat del govern de Berlusconi, la policia ha llançat gasos lacrimògens i canons d'aigua contra els manifestants per mirar de dispersar-lo. Alguns han calat cotxes, han trencat finestres de botigues i han atacat entitats bancàries, a més d'enfrontar-se amb agents en el marc de la protesta global. Fins i tot s'ha incendiat algun edifici per les flames dels vehicles, creant una imatge d'autèntic desgavell al centre de Roma.

Els manifestants també han entrat a les oficines del Ministeri de Defensa italià i les han atacat, segons ha difós l'agència de notícies Ansa. En una altra carrer pròxim al Coliseu, la policia va disparar canó d'aigua i acusat de manifestants violents, que havia llançat pedres, ampolles i focs artificials a ells. 

 

{youtube}IN84LYr9-I4{/youtube}

{youtube}hHVmMiDCx1Q{/youtube}

{youtube}xX7ssMVMu4M{/youtube}

{youtube}Uk76iuTfFVY{/youtube}

{youtube}aoZ_Pau0scU{/youtube}