Mor Josep Termes: l'historiador del moviment obrer i del catalanisme

 La mort avui de Josep Termes Ardèvol (Barcelona, 27 de juliol de 1936 - 9 de setembre de 2011)  deixa un buit imporant en l'estudi de la història dels Països Catalans.També es perd un referent intel.lectual que va torpedinar amb proves i estudis l'origen obrer del moviment catalanista, forjat durant el segle XIX.

Les especialitzat en el moviment obrer català del segle XIX i segle XX i les vinculacions amb el catalanisme polític. Va combatre les tesis de Jordi Solé i Tura sobre la teoria interessada sobre un origen burgès del nacionalisme. També va revisar altres teories sobre la història de la Catalunya contemporània a partir de les conclusions extretes del seu vast coneixement dels moviments socials i d'una lectura científica i popular de les interpretacions fetes per Antoni Rovira i Virgili.

09/09/2011 14:54 Cultura
Fill de pagesos pobres emigrats a Barcelona, va viure la seva infància al Camp d'En Grassot (Vila de Gràcia).  De jove va militar al PSUC, fins al final del franquisme, però va distanciar-se'n pel desacord amb la seva direcció aburgesada. L'any 1966 la Universitat de Barcelona el va expulsar per motius polítics i el 1968 es va integrar a l'equip que va formar la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre  el 1982 i 1991 va ser catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra. També va ser membre de l'Institut Universitari Jaume Vicens Vives.
 
 
 
Per saber-ne més:

Mor l'historiador Josep Termes als 75 anys d'edat El Debat.cat

Josep Termes, un historiador apassionat pel moviment obrer català Europapress

Es mor Josep Termes, historiador a contracorrent Vilaweb.cat

Recordant Josep Termes Bloc Sàpiens

Mor l'historiador Josep Termes als 75 anys ElPunt

Història del moviment anarquista a Espanya, de Josep Termes BCN Cultura.cat