Mobilització antinuclear i en solidaritat amb el poble japonès a Barcelona i València

Avui, concentracions a Barcelona: a les 17:00h. davant el Consolat del Japó (Av. Diagonal 640,  Edifici Caja Madrid), a continuació, a les 18.30h. a la plaça de Sant Jaume.  I també a València: a les 19.30h. a la plaça del Temple (davant de la delegació del govern espanyol al País Valencià)

La magnitud de la catàstrofe esdevinguda al Japó i la situació actual en què es troben les centrals nuclears  al país  han portat un seguit d'organitzacions ecologistes a convocar de forma urgent mobilitzacions contra l’energia nuclear, en record de les víctimes i en solidaritat amb la població afectada. Ahir es va confirmar la notícia de "El Triangle digital" que reproduïa Llibertat.cat que el govern espanyol no pensava tancar la nuclear de Cofrents, la prorrogarà 10 anys.

17/03/2011 00:01 Territori

Aquest central està situada a 50 kilòmetres en línia recta de València suposa "una autèntica amenaça, i que deixará una herència enverinada a les futures generacions en forma residus nuclears d'alta radiactivitat, si al final és Zarra la zona elegida per a albergar el cimenteri nuclear (ATC)", segons Ecologistes en Acció, entitat que convoca la concentració a la ciutat de València.

Els escologistes estan per un canvi radical en el model energètic, un decreixement del consum i per l’abandonament de l’energia nuclear i de les energies fòssils. "No ens podem permetre el risc d’un accident nuclear. No podem seguir provocant el Canvi Climàtic", apunta Ecologistes en Acció.

La plataforma "Tanquem Cofrents" manifestava a Vilaweb abans de saber la notícia sobre la pròrroga de la llicència que els interessos econòmics farian impossible el tancament 

Un cop s'ha sabut la notícia, Toni Cucuarella  ha fet una entrada al seu bloc sota el títol: "Cofrents continuarà terroritzant-nos 10 anys més. Criminals!".

 

Manifest unitari de convocatòria en senyal de condol amb el Japó i per una transició energètica sense nuclears ni energies fòssils

Barcelona, 17 de març 2011, 18.30 h Plaça St Jaume
 
Les organitzacions que signem aquest manifest convoquem la ciutadania a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per al proper dijous 17 de març per manifestar el nostre sentit condol amb el poble japonès per els milers de víctimes i per la gran catàstrofe que ha suposat per al seu país el terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març i que ha provocat una alerta nuclear que ha afectat les plantes atòmiques de Fukushima, Onagawa i Tokai, la qual és la pitjor catàstrofe nuclear des de l’accident de Txernòbil.
 
A hores d’ara, la situació a la central nuclear de Fukushima I, la més afectada de totes, està fora de control després d’haver fallat els sistemes de refrigeració i que s’hagin originat diverses explosions i incendis en quatre reactors, els quals han llençat a l’exterior núvols radioactius, a més d’un km d’alçada, als quals se sumen les emissions controlades de gasos radioactius pel venteig de la contenció. Segons les dades de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica, les medicions de radioactivitat estan 10 vegades per sobre de la dosi que una persona pot absorvir sense risc per a la seva salut. Aquestes explosions han afectat els mecanismes de contenció i alhora existeix l’amenaça latent que es fussionin els reactors i, per tot plegat, que s’alliberi més radioactivitat a l’exterior.
 
Dels sis reactors en actiu de la central de Fukushima, el núm. 1, el més antic, més afectat i primer en patir la fusió del nucli és idèntic al reactor de la central nuclear de Sta Maria de Garoña, a Burgos, tant pel que fa a la seva estructura interna com al seu edifici de contenció. De fet varen construir-se i inaugurar-se amb mesos de diferència, i a totes dues els reguladors els van donar l’opció de funcionar més enllà dels 40 anys reglamentaris. El govern de Zapatero ha incomplert de manera flagrant el seu compromís electoral d’elaborar el calendari de tancament de les centrals nuclears. És més, el seu “Ministro de Industria”, amb la complicitat de l’alcalde d’Ascó, pretén construir un cementiri nuclear, anomenat eufemísticament Magatzem Temporal Centralitzat, que permeti fer veure que s’ha solucionat el problema dels residus, i s’ha plegat de bon grat a les pressions de CiU, PNV i el PP per no posar límit de cap tipus a la vida útil de les centrals. Dues perilloses cares de la mateixa aposta per mantenir el status quo nuclear i el benefici de les elèctriques.
 
Davant d’una catàstrofe d’aquesta magnitud, volem recordar l’enorme risc que suposa la producció d’electricitat mitjançant l’energia nuclear, ja que es tracta d’una tecnologia intrínsecament perillosa i que genera elements radioactius en tot el seu cicle, contribuint a incrementar els nivells de radioactivitat i radiotoxicitat a la biosfera.
 
El tancament progressiu de les centrals nuclears ha de ser un objectiu fonamental de la nostra actual societat. La seva relació amb l’ús militar; l’expoli del Sud, amb l’extracció de l’urani en pèssimes condicions socials, laborals i ambientals als països empobrits; els grans impactes ambientals; els perills malauradament i recent demostrats, i la generació de milers de tonelades de residus d’alta activitat pels que no existeix solució alguna són raons suficients per tancarurgentment les centrals nuclears. D’altra banda, l’ús de carbó, gas i petroli són els principals causants de l’escalfament global. Canvi climàtic que tothom en la seva vida quotidiana, dia a dia, estació a estació, percep.
 
Per tot plegat, és imprescindible que les polítiques energètiques dels nostres governs fomentin una important i ràpida retallada, del consum d’energia i d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Cal que els governs estatals i autonòmics apostin per un canvi de model energètic, on la energia es generi mitjançant fonts 100% netes i renovables. Cal, per tant, que aquests mateixes administracions fomentin la producció energètica mitjançant energies renovables diversificades i distribuïdes.
 
A hores d’ara, i a benefici de les empreses propietàries, no s’internalitzen els costos de construcció, desmantellament, manteniment, seguretat i gestió dels residus, i s’ha limitat a la ridícula xifra de 1200 milions d’euros, com a màxim, la seva responsabilitat civil. Aquesta catàstrofe ha demostrat que el manteniment de la producció nuclear només beneficia als qui sense escrúpols posen en perill la vida de tothom.
 
Cal un nou marc legislatiu on la tramitació del “Proyecto de Ley sobre responsabilidad civil por daños nucleares o producidos por materiales radioactivos” que té lloc aquests dies en el “Congreso de los Diputados” estableixi una responsabilitat civil il·limitada als propietaris de les centrals nuclears. Així mateix és urgent aprofondir en el procés de controls democràtic del Consejo de Seguridad Nuclear, per tal que deixi enrere la seva actitud convinnent amb la indústria que ha de regular i vigilar.
 
Ecologistes en Acció de Catalunya, REPSOL Mata, Entrepobles, Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització, Recerca i Decreixement, Entesa del Decreixement, Jóvens de les Terres de l'Ebre, Col·lectiu Anticementeri Nuclear de Barcelona, Attac-Acordem, Greenpeace, Funcació Terra, Fundació Nou Horitzons, Enginyeria sense Fronteres, Joves de les Terres de l’Ebre,  AVV Can Ricart Ricart, WWF Barcelona, DEPANA, Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, ADENC, EcoDiari, Col·lectiu Userda (Associació catalana de comunicació ecologista)

 

Per saber-ne més:

El govern del PSOE renovarà la llicència de la central nuclear de Cofrents

Vilaweb publica una entrevista a l'enginyer Marcel Coderch, expert en energia i sostenibilitat, que exposa el contundent pronòstic que '"la tragèdia del Japó és el final de l'energia nuclear al món'".

Cofrents continuarà terroritzant-nos 10 anys més. Criminals! Toni Cucarella al seu bloc

Protesta antinuclear a Cofrents amb el rerefons de l'alerta al Japó

Marxa pel tancament de la nuclear de Cofrents 

Detenen 16 membres de Greenpeace que reclamaven el tancament de Cofrents a l'interior de la central 

"Tanquem Cofrents" promou una campanya a la xarxa per evitar la renovació de la llicència 

La central nuclear de Cofrents registra 6 incidents durant els darrers 10 mesos 

Ascó i Zarra en lluita pel territori [Seguiment informatiu]

La central nuclear de Cofrents expedientada per la caiguda d'una barra d'urani

Cofrents, líder en residus radioactius 

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó

CANC: "Cal sortir al carrer per defensar la nostra terra"

"Tanquem Cofrents" demana a les Corts que no s'instal·li el cementiri nuclear a Zarra

Greenpeace denunciarà el govern espanyol procés per escollir l'ublicació del cementeri 

Nova mobilització contra la candidatura d'Ascó a acollir el cementeri 

"Tanquem Cofrents" lliura una corona funerària a l'alcalde de Zarra 

Ascó i Zarra entre les vuit candidatures admeses en el procés de selecció del cementeri 

"Tanquem Cofrents" fa una crida a la mobilització per impedir la instal·lació del cementeri a Zarra 

L'Ajuntament de Zarra, a la Vall de Cofrents, també vol acollir el cementeri nuclear 

Centenars de persones es manifesten a Barcelona contra el cementiri nuclear 

Mas i Montilla van acceptar la candidatura d'Ascó malgat que ara s'hi oposen

La CUP rebutja la insta·lació d'un cementiri de residus nuclears als Països Catalans 

L'ajuntament d'Ascó aprova presentar la candidatura per acollir el magatzem nuclear 

Un sol crit "Ascó, Catalunya diu que no" 

Mobilitzacions contra la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó 

 

Antecedents:

Denuncien l'"ocultació i manipulació" de l'accident d'Ascó 

El CANC critica la predisposició de l'Alcalde d'Ascó al cementiri nuclear 

Els municipis d'Ascó i Vandellòs s'han ofert per acollir el Magatzem Transitori Centralitzat 

Ascó I no pot connectar-se a la xarxa i a Vandellòs II s'han trobat més partícules radioactives 

Nous accidents a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs 

Concentració a les portes de la central nuclear d'Ascó per exigir-ne el seu tancament 

Continuen trobant noves particules nuclears de la fuita d'Ascó I 

El CANC: "És una burla a la ciutadania" atorgar un càrrec al director cessat d'Ascó, Rafael Gasca 

La fiscalia de Tarragona obre diligències per la fuita d'Ascó mentre Montilla intenta tancar l'afer 

La central d’Ascó continua amenaçant les poblacions properes 

Es detecta una greu fuita radioactiva a la central nuclear d'Ascó I