La CUP de Mataró exposa que "si s'hagués respectat el patrimoni arquitectònic i històric i si
s'haguessin acotat les alçades dels edificis construïts a la plaça de la
Muralla, avui, Can Xammar, seria un espai referència únic i un balcó
obert al mar. La realitat, però, és tota una altra. Allò que avui tenim i
allò que ens mostra l'Ajuntament és un espai segmentat i desdibuixada
per uns interessos especulatius que no han estat gens curosos amb el
patrimoni".
La CUP de Mataró:
PUMSA va destruïr el tram més llarg del pas de ronda que avui inaugura
Un tram del pas de ronda de la muralla del segle XVI va ser enderrocat l’any 2000 per facilitar les tasques de construcció del pàrquing subterrani promogut per PUMSA a la plaça de Can Xammar.
Un tram del pas de ronda de la muralla del segle XVI va ser enderrocat l’any 2000 per facilitar les tasques de construcció del pàrquing subterrani promogut per PUMSA a la plaça de Can Xammar.
El pas de ronda és part integrant del tram de la muralla construït entre els anys 1578 i 1602. No obstant això, els murs del pas de ronda, així com els contraforts del pany exterior de la muralla, van ser eliminats per fer més econòmiques les obres de construcció del pàrquing. Això passava durant el mandat del regidor d’Urbanisme i alhora president del Consell del Patrimoni Arcadi Vilert.
L’any 2000, amb el descobriment del pas de ronda, es podria haver fet un atractiu passeig per la història viva al voltant de la muralla, però es va eliminar. Avui el govern ens ensenya el tram del pas de ronda descobert l’any 2006, però aquest tram queda tallat en sec per un mur de formigó que forma un cul-de-sac. Això és “protegir” el patrimoni?
AntecedentsCal recordar que l’any 1968, sota el règim franquista, en aquesta mateixa plaça es van destruir les termes romanes, que s’havien conservat fins aquell moment, per construir un edifici (primer mercat, després facultat de Medicina i finalment seu de la Policia Local). Llavors es van sacrificar unes termes amb 2000 anys d’història per un edifici que ha estat en servei aproximadament 30 anys.
Ni pas de ronda ni “balcó obert al mar”.A nivell de disseny urbà, la plaça de Can Xammar havia de ser un “balcó obert al mar”. La CUP lamenta que les vistes al mar de seguida van quedar tapades pels blocs de pisos edificats sobre l’Actua.