Harmonies de lluita, febrer 2011

En el mes en que s'ha apagat la veu de Jordi Barre, l'avi de la cançó, i en que s'ha censurat definitivament el senyal de TV3 al País Valencià, moltes raons ens empenyen a l'obstinat optimisme. S'ha tornat a gaudir del Tirant de Cançó, han aparegut nous concursos musicals per als grups novells com el Sona Jove del Poblenou, o el Concurs itinerant del Camp de Túria, i es continuen celebrant edicions d'altres concursos com l'Aborigen de Benissa, l'Emmaketa'm del Clot o La Costera sona.

04/03/2011 02:02 Harmonies de lluita
La sintonia de Barcelona Decideix la signa Marc Serrats amb el títol Dret a decidir, en Titot ha posat el 12 d'abril com a data de sortida del nou disc de Brams, i fins i tot ha aparegut un grup de tribut a Tipuaixí.

jordi_barre_monturiol_2006També recordar, com no, de que aquest març surt el segon disc d'Eina, L'estat i la revolució, que s'encartarà amb la revista Enderrock. Fa uns dies, els mateixos components del grup vilafranquí feien una xerrada a Tarragona sobre la influència de la política en la música. I com a ultimíssima hora, ja estan aquí els nous discs d'Orxata sound system i de Gato-el-qiman. Però no ens avancem tant.

Entre el Solsonès i l'Alt Cardener fa tres anys Les absentes van iniciar el seu camí. Amb un estil ben diferent i propi, al que ells anomenen "desestructuracions folk de pagès", el grup presenten sis talls del seu repertori. Agafen cançons contemporàniament populars, les trinxen i les refan barrejant-les amb folk, rock, ska, funk i punk, traient-ne himnes de casal.

Del cap i casal valencià arriba el rap d'Arrap. Olmos i Fabre ens presenten amb el subtítol "rap de metxa ràpida” la seva primera maqueta, produïda per Loren D. Conté set talls on se senten rimes ben parides, sinceres i sense por, amb actitud crítica i combativa.

Per la seva banda, Mauro I presenta la seva primera maqueta en solitari, L’ordre. Després de passar pel grup Calawo i nodrint-se de moltes diverses fonts, en Mauro ha enregistrat sis talls de hip hop que parlen de la seva vida i el seu entorn des de un punt de vista crític i agut, sense por a posar el dit a la nafra si cal.

En un estil molt més dur, Murtra i Brutal project fa uns mesos van treure un disc compartit. En ell s'hi pot sentir un crust core treballat i amb melodia del primer, on s'hi brama amb ràbia a la desolació de la guerra i l'alienació de la societat moderna. En els altres sis talls s'hi pot sentir el crust core a mig temps del segon.

També fa unes setmanes que els barcelonins Addenda van treure la seva maqueta Et corrigenda. Hardcore accelerat i rabiós de la vella escola, inconformisme i veganisme.
 
Per últim de Castalla arriben Aigua llimó i la seva maqueta Al fons del nostre cor. Amb influències d’Obrint pas o Rammstein, aquets nois fan un rock lleuger i melòdic amb gralla, teclat i violins, aconseguint un toc simfònic propi.

--
RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.cat