El Memorial 1714 commemora la Diada de Santa EulÓlia, sÝmbol patri˛tic i patrona de Barcelona

El Memorial 1714 ha commemorat com cada any la diada de Santa Eulàlia, en senyal de respecte al penó de la Ciutat - penó de Santa Eulàlia que presidia l’últim i heroic atac de la Coronela de Barcelona en Defensa de la Ciutat i de les Constitucions de Catalunya l’Onze de Setembre de 1714.

Durant el matí ha restat oberta la Sala del Memorial, al Fossar de les Moreres, que ha mostrat l'Exposició Defensors de les llibertats de Catalunya 1705-1714. A la tarda, s'ha presentat una mostra en miniatura de la Coronela de Barcelona segons l’uniforme de cadascun dels gremis feta pel Sr. Jaume Serra. Durant la tarda s'hi han realitzat un seguit d'activitats recordant el component patriòtic de la diada de Santa Eulàlia, figura substituïda per la de la Mercè pel seu component ideològic.

12/02/2011 19:45 Cultura

Emmarcat en aquestes activitats, durant la tarda Francesc-Xavier Riart, il•lustrador, investigador de la Guerra de Successió ha realitzat un acte sobre la seva investigació que ha permès saber com era el penó de Santa Eulàlia.

La festivitat de Santa Eulàlia va ser canviada per la de la Mercè com a patrona de Barcelona. Aquesta imposició de la patrona actual, amb interessos ideològics i religiosos, ha estat potenciada per les institucions i obvia el caràcter tradicional i popular de la festivitat de Santa Eulàlia,  substituïda per la figura de la Mercè, patrona de la diòcesi i que va desplaçar la  figura indígena laietana a mitjans de segle XIX, entre altres motius per la seva catalanitat.

Malgrat ser un símbol místico-religios de significació per a la Ciutat de Barcelona i pel conjunt de la Nació Catalana, l'actual classe política catalana, amb la connivència dels cercles acadèmics oficials, l'han relegat a la marginalitat. En aquest sentit els treballs de Francesc Riart i Jou (Els Exèrcits de Catalunya 1713-1714, Catalunya durant la Guerra de Successió) ha aportat llum sobre una de les relíquies més venerades per la nostra Nació.

 

Per saber-ne més:

Penó (i/o Bandera) de Santa Eulàlia

Òmnium Voltreganès comença la seva activitat amb una commemoració històrica als Màrtirs de la Gleva

  Es publica un llibre sobre els defensors de Barcelona el 1714

Passejada per la Barcelona de 1714

Entitats, associacions i sindicats reclamen una Mercè laica