Al març, Xè Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana a València

 Aquest març es celebrarà el Xè Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana. Enguany el congrés està dedicat a la figura de l’escriptor i periodista de l’Horta de València Vicent Andrés Estellés.

Aquest congrés acumula amb aquesta deu edicions d'un projecte que començà el curs 1998/99 amb l'AEN (Assemblea d'Estudiants Nacionalistes) a la Universitat de València. Després es realitzarenquatre més, organitzats per la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC) que van retre homenatge a Pompeu Fabra, Enric Valor, Pere Capellà, Mar ia Aurèlia Capmany i Maria Mercè Marçal. Una experiència que ha vinculat estudiants de filologia catalana en diferents edicions i a universitats diferents dels Països Catalans. 

06/02/2011 13:41 Cultura

 Tot aquest bagatge que va aportar una experiència excepcional, i el 2007 el SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans) ja fou qui organitzà el VI Congrés, a la Universitat de València, en homenatge a Joan Fuster.

El 2008, el SEPC de la Universitat de Lleida va retre homenatge a Manuel de Pedrolo en el VII Congrés, i després, va ser una assemblea d’estudiants de filologia catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona la que va prendre la iniciativa i va organitzar el Congrés al 2009 en homenatge a Maria Àngels Anglada. I un grup d’estudiants de la Universitat de les Illes Balears el va organitzar el 2010 al voltant de l’escriptor Miquel Àngel Riera. Aquest any som novament el SEPC qui organitzem el X Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana aprofitant tot aquest bagatge en experiència, a més dels avantatges que suposa estar en una organització present a totes les universitats de la Xarxa Joan Lluís Vives.

 Cal remarcar que aquests tipus de congressos sempre s’han plantejat com la realització d’unes jornades de formació alternatives i complementàries al programa dels plans d’estudi de les nostres diferents universitats i, el més important, és un Congrés per a estudiants de Filologia Catalana fet pels mateixos estudiants d’aquesta àrea de coneixement, ja que des del SEPC sempre hem intentat oferir espais oberts de debat perquè l’alumnat plantege els temes que li interessen tractar en relació a la seua titulació i que no contemplen els continguts oficials dels nostres estudis. Volem que cada estudiant de filologia catalana faça seu aquest projecte, ja que pretenem analitzar les problemàtiques actuals que envolten la nostra titulació i formar-nos en els coneixements relacionats desatesos acadèmicament. Així doncs, els diferents congressos han anat assolint un alt grau d’innovació i democratització dels continguts a tractar. I per això, des del sector estudiantil reivindiquem el perfil acadèmic que subjau de manera evident en tots ells sense necessitat d’estar coordinats per cap professor o professora, tot reivindicant l’autonomia de l’estudiant.

Aquest any el congrés està dedicat a la figura de l’escriptor i periodista de l’Horta de València Vicent Andrés Estellés, autor de les destacades obres Llibre de Meravelles i Mural de País Valencià, i considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània i el millor poeta valencià des del segle XV. A banda de l’amor, la mort i la consciència de la col•lectivitat, gran part del poemari estellesià descriu la seua geografia propera: Burjassot, la seua ciutat natal, i València, on va viure molts anys, i visitant aquestes ciutats observarem la geografia que descriu als seus poemes de primera mà i intentarem entendre la quotidianitat de la València de postguerra que retrata als seus escrits.

Per últim, s’ha de destacar que s’ha decidit realitzar un Congrés amb el format d’actes tancats i conclusions diàries per tal que les temàtiques de les xerrades no es queden en simples conferències sinó que amb la nostra capacitat crítica siguem capaços de crear debat i traure conclusions, proporcionant-nos així una major rendibilitat. I a banda de la centralitat de la figura d’Estellés, també es treballaran altres temàtiques com els parlars castellans del País Valencià i hi haurà un espai dedicat al treball dels joves investigadors en filologia catalana.


PROGRAMACIÓ
Dimecres 23 de març

12.00h >> Arribada i acreditacions

14.00h >> Dinar al CSB-Terra de Benimaclet

16.15h >> Presentació del X Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana Vicent Andrés Estellés.

16.30h >> Els parlars castellans del País Valencià i els “altres valencians”. A càrrec de José Enrique Gargallo, professor de la Universitat de Barcelona i especialista en lingüística romànica, dialectologia, cultura popular i contacte de llengües.

18.00h >> “La recerca predoctoral en filologia catalana avui dia” amb Andratx Badia (Universitat de Lleida), Agnès Toda (Universitat Rovira i Virgili, Tarragona), i Francesc Tous, Meritxell Talavera i Gemma Pellissa (Universitat de Barcelona).

22.00h >> Sopar al CSB-Terra de Benimaclet.


Dijous 24 de març

10.00h >> Excursió a Burjassot, ciutat natal d’Estellés present en molts dels seus poemes. Ruta Estellesiana: recorregut pel Burjassot d’Estellés, llegint poemes i visitant els llocs als que es refereix en la seua obra.

14.00h >> Dinar al Ca Bassot (Burjassot).

16.30h >> Projecció de la pel•lícula Cos Mortal (sobre la vida i obra d’Estellés) al Ca Bassot.

20.30h >> Teatre: “Poseu-me les ulleres”. Basat en la vida i l’obra de Vicent Andrés Estellés, amb Miquel Gil entre altres.

22.00h >> Sopar al CSB-Terra de Benimaclet


Divendres 25 de març
11.00h >> Conferència: “Vicent Andrés Estellés: entre el particular i l’universal”, a càrrec de Dominic Keown, president de l’Anglo-Catalan Society i professor de la Universitat de Cambridge, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

14.00h >> Dinar al CSB-Terra de Benimaclet.

16.00h >> Acte tancat d’anàlisi i valoració i cloenda del X Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana


Per tal d'inscriure-vos només cal que envieu un correu a congresestelles (at) gmail.com abans del 25 de febrer. El preu total és de 30€ (10€ d'inscripció) on s'inclou allotjament i menjar.