3.000 persones es manifesten a Palma per demanar una terra lliure

Més de 3.000 han recorregut aquest dijous 30 de desembre els carrers de Palma de Mallorca per reivindicar la independència dels Països Catalans al crit de "Visca Terra Lliure", "Mallorca no és Espanya", "Ni França ni Espanya, Països Catalans".

La manifestació, convocada per la plataforma 31D, ha comptat amb un bloc format per l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), així com blocs de partits polítics i d'entitats. A més, no han faltat les càrregues de la policia espanyola, experimentada en boicotar i generar crispació en actes independentistes.

30/12/2010 23:59 Drets i Llibertats
La marxa ha estat l'acte central de la Diada de Mallorca, que es celebra aquest divendres i que commemora l'entra de les tropes del rei Jaume I per conquerir l'illa.

manimallorcaFONTACNEl lema escollit per l'EIM ha estat "Pels nostres drets socials i nacionas, Independència Països Catalans", mentre que el lema que encapçalava la marxa també era nítidament independentista: "Som una nació, autodeterminació". Altres pancartes que s'han pogut llegir han estat "Amb la unitat popular, cap a la independència i el socialisme" i "Deien que Espanya era eterna però ja li queda poc".

La protesta de l'EIM ha girat a l'entorn també de la transformació social, a més de la independència, lluint pancartes en què es llegia "Contra la reforma laboral, el jovent unit". A més, s'ha cremat un cartró en el qual es podia llegir "Reforma laboral" i "Constitució Espanyola".

Sahrauís llegeixen el manifest independentista

Aquesta manifestsa se celebra des del 1986 i es fa per commemorar la Festa de l'Estendard, que aquest anys celebra 780 anys d'història. El manifesta final ha anat a càrrec dels joves sahrauís d'Escola en Pau han llegit el manifest redactat per la plataforma Avançam, formada per regidors de les Illes Balears pel Dret de Decidir. En finalitzar la marxa, a la plaça dels Patins, han saludat d'altres mobilitzacions com la de l'Onze de Setembre a Barcelona i el Nou d'Octubre a València, i han celebrat l'èxit de la manifestació independentista del 10 de juliol a Barcelona.

"Que ningú no s'equivoqui, avui ens manifestam amb la fermesa i el convenciment de que les nostres aspiracions polítiques i les nostres conviccions democràtiques són més profundes, més sanes i més sinceres que la d'aquells que s'obstinen en negar el nostre dret a existir com a poble", han reblat. En aquest sentit, han deixat clar que no pensen defallir "en la nostra legítima aspiració d'esdevenir una nació lliure perquè aquesta és la nostra raó de sercom a poble; perquè només hi ha una manera digna de ser, que ésser lliure".

De la seva banda, també han condemnat les agressions lingüístiques que pateixen els catalanoparlants. Els hi han enviat un missatge: "Sapigueu que qualsevol d'aquests menyspreus particulars són una ofensa a tota la nació i que trobaran l'oposició de tot un poble", han advertit.

Càrrega policial

La policia espanyola ha carregat amb violència contra els manifestants després de la lectura d'un manifest per part de l'EIM i Maulets, i mentre encara estava en marxa la manifestació. El succés s'ha produït després que alguns protestants calessin foc a una bandera espanyola, fet que ha encès els agents i no s'han pogut estar de treure les porres, que han ferit algunes persones.

Per saber-ne més:

Comencen els actes per commemorar la Diada de Mallorca