Van tornant els papers de Salamanca, perņ en comptagotes

El retorn dels Papers de Salamanca es va fent efectiu, però en comptagotes. De fet, la Comissió de la Dignitat no s'ha estat de qualificar el retorn de 40 lligalls del fons de Salamanca a Catalunya com "un nou acte de menyspreu" envers Catalunya, envers els seus ciutadans, partits, sindicats i altres entitats que esperen recuperar els documents requisats el 1939, després de cinc anys de ser aprovada la Llei de Retorn.

El Ministeri de Cultura enviarà en els pròxims dies a l'Arxiu Nacional de Sant Cugat del Vallès prop de 400 caixes de documents que van ser espoliats durant i després de la Guerra Civil a particulars i partits de Lleida i Barcelona i que es troben a la Secció Político-Social de l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. 

13/11/2010 11:31 Drets i Llibertats

En el cas de Lleida, són 26 caixes amb documentació de particulars, de partits com Estat Català, i de la Comisaría General de Orden Público. Pel que fa als documents que van ser requisats a la demarcació de Barcelona, són prop de 350 caixes que contenen 900 arxius procedents, entre altres, de la CNT i de la Comissió Mixta CNT-UGT. 

Segons remarca la Comissió de la Dignitat, però, el Ministeri només ha fet que posar pals a les rodes del retorn dels documents dels particulars. Segons precisa, primer va estar dos anys sense ni tan sols voler reunir-se amb la Generalitat per aprovar l'inventari els documents catalans que els tècnics catalans havien fet. Després, quan es va posar en marxa el procés de digitalització (que paga el govern català), el procés ha estat constantment alentit amb subterfugis.

L'entitat exigeix l'immediat retorn dels documents catalans ja digitalitzats i l'acceleració del procés de digitalització dels documents que resten dels fons Vinaròs, Madrid i altres, els fons hemerogràfics, les banderes i els cartells.

També el PNB

La nova remesa arriba després que el Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica acordés el trasllat dels arxius a Catalunya i també la devolució al PNB, que recupera els documents que els van requisar durant la Guerra Civil. En aquest sentit, la Comissió de la Dignitat lamenta que en el cas basc no hi hagi hagut problemes. "Estem més que satisfets que el PNB pugui recuperar els seus documents -només faltaria- però denunciem que el Ministeri hagi estat tant diligent en retornar els del partit basc només pel motiu que aquest partit va anunciar fa poc que votaria a favor dels pressupostos de l'Estat", assenyala.

La Llei del 2005 reconeixia el dret dels ciutadans i entitats catalanes a recuperar el que se'ls va requisar per la dictadura franquista, cosa que "no té cap valor per al Ministeri", ressalta l'entitat, que afirma que la seva actitud demostra "un absolut menysteniment i menyspreu amb el fet de fer un acte de restitució amb víctimes del franquisme". Cal remarcar el contrast del cas amb el fet que els franquistes no van necessitar més de cinc mesos per a requisar els documents catalans, quan en cinc anys el Ministeri no ha volgut que en fos possible la restitució.

Per saber-ne més:

100 personalitats denúncien que el govern del PSOE encara no ha retornat els Papers de Salamanca 

Multa per haver reivindicat el retorn dels "Papers de Salamanca" durant un partit de futbol