Llibertat.cat signa un acord de colˇlaboraciķ amb un mitjā gallec i un de basc

Llibertat.cat continua amb el seu procés d'expansió i consolidació que ha portat el portal a multiplicar per cinc el nombre de visites en només quatre anys. Aquest cop, Llibertat.cat aposta per l'expansió internacionalista teixint ponts amb altres lluites amb els mateixos trets que la dels Països Catalans: la lluita per l'alliberament nacional i social.

D'aquesta manera, ha signat un acord de col·laboració amb la publicació basca Boltxe i la gallega Diário Liberdade, ambdós portals de referència en la lluita dels pobles oprimits contra l'imperialisme espanyol i el capitalisme i per la independència i el socialisme.

01/10/2010 01:00 Comunicaciķ
 
Aquesta unió en la lluita ha portat les tres publicacions a teixir una relació d'amistat que s'ha plasmat en un acord de col·laboració basat en l'intercanvi informatiu i la posada en comú de recursos. Així Llibertat.cat, Diário Liberdade i Boltxe, tots tres projectes de referència informativa alternativa als seus respectius països, s'uneixen simbòlicament per solidaritzar-se en les seves respectives causes i projectar-les internacionalment. Aquest acord es concretarà en l'intercanvi diari de notícies susceptibles de ser donades a conèixer a nivell internacional per així multiplicar-ne la difusió.

Els tres portals informatius es marquen com a repte afavorir dinàmiques de col·laboració i suport mutu al si de l'esquerra revolucionària, atès que fugen de les disputes i sectarismes propis dels moviments, que impedeixen l'acció directa de confrontació amb l'estat espanyol posant-ho tot més fàcil al sistema de neutralització de la dissidència que practica l'Estat opressor. Els tres projectes coincideixen en considerar legítima la discrepància i enriquidores les diferències, però consideren que les pugnes injustificades estan només basades en actituds sectàries i desviades que alenteixen la lluita i allunyen la victòria.
 
Diário Liberdade, un espai per donar veu als que lluiten

logo_dlIniciativa informativa de caràcter popular, Diário Liberdade és el portal anticapitalista de Galiza i dels països lusòfons realitzat per l'Associaçom Cultural Diário Liberdade, una associació sense ànim de lucre constituïda l'any 2009 i que té per objectiu contribuir a l'exercici del dret de la informació per part de la majoria, afavorint la pluralitat informativa amb total independència dels grans poders econòmics i empresarials. D'aquesta manera, a més de les tasques de l'Associació i del mitjà de comunciació digital que realitza, Diário Liberdade fomenta la participació activa dels sectors més desfavorits de la societat fent difusió de tota la informació que produeixen. El principal objectiu de Diário Liberdade, per tant, és donar veu als que lluiten gràcies a les potencialitats que obre la xarxa, aprofitant l'espai que hi pot tenir la idea emancipatòria, la llibertat dels pobles i el socialisme.

Per altra banda, es dediquen també a garantir espais a la xarxa per a la llengua gallega, amb la perspectiva pràctica de la unitat lingüística galego-luso-basilera i de l'increment de les relacions culturals i informatius de Galiza amb els pobles de l'àrea internacional lusòfona.

El fet de néixer com un mitjà de comunicació en una nació oprimida com Galiza, on els moviments populars compten amb escassos referents informatius comuns, fa que Diário Liberdade contribueixi enormement a realçar la lluita col·lectiva per la independència nacional. Diário Liberdade projecta la nació gallega, les seves aspiracions i la seva lluita, i ho fa extensiu a l'àmbit lingüístico-cultural que li és propi: el dels pobles que en diferents continents comparteixen la mateixa llengua, i malgrat tot, desconeixen que existeix Galiza. És per això que la pàgina web reserva un espai a la contrainformació generada a Portugal, al Brasil i als altres països lusòfons i que tenen com a logotip l'embarcació tradicional gallega per simbolitzar l'afany marítim de tots els pobles galaico-portuguesos.

El buit informatiu que Diário Liberdade omple, sense interessos empresarials pel mig, és ocupat per un projecte d'idees revolucionàries on no hi tenen cabuda els polítics del sistema ni les organitzacions capitalistes o del règim burgès, ja que entén que disposen d'un nombre suficient d'altaveus mediàtics al seu servei. Totes les lluites -en les seves diverses manifestacions- que contribueixin a combatre el sistema tindran un lloc a Diário Liberdade.

Boltxe i la lluita de l'esquerra abertzale


boltxeBoltxe Kolektiboa va néixer fa 20 anys després de la caiguda del mur de Berlín i del fracàs del socialisme a la URSS i a altres països de l'est d'Europa i després que els tèorics del capitalisme proclamessin la fi de la història i la victòria definitiva del capitalisme. No només això, sinó que desenes de partits i organitzacions que s'autoproclamaven comunistes, van endreçar les banderes i els símbols per abandonar la idea de la revolució socialistes i tranformar-se en grups ecosocialistes, progressistes, verds, etc.

Tanmateix, a Euskal Herria un grup de persones sostenien que el capitalisme era tan explotador com ho havia estat sempre i que la seva evolució natural era monopolitzar tots els mercats i avançar cap a la dominació del planeta, aixafant persones i pobles. Davant d'això, l'única resposta possible era el socialisme i l'alliberament nacional. Segons Boltxe, havia fracassat una determinada experiència socialista, però no el socialisme en si.

És així com Boltxe s'enquadra dins l'esquerra abertzale per proclamar que l'alliberament nacional per si sol no funciona, sinó que també s'ha d'avançar cap a l'alliberament social i el socialisme. En aquest sentit, el mitjà informatiu es marca com a repte fer difusió de les idees marxistes i de contrainformació que ja va assumir una revista que després de vint números va patir una refundació, l'any 2009, que va donar com a resultat la potenciació de la pàgina web, en el sentit que esdevingués un vertader portal informatiu i una eina útil de formació i contrainformació per tal de projectar l'aposta d'Euskal Herria per la sobirania i el socialisme.