Sentmenat celebra la Festa del Bon Record contra els censos feudals que perviuen

 Durant tot el cap de setmana Sentmenat (Vallès Occ.) celebrarà la Festa del Bon Record, que per tercer any consecutiu reclama l'abolició dels censos feudals que encara a dia d'avui els habitants d'aquesta població estan obligats a pagar al marquès de Sentmenat quan fan operacions de compra-venda d’immobles. Un conjunt d'activitats (grup al facebook) denuncien aquest impost anacrònic que demostra que els privilegis de l'Antic Règim encara perviuen, junt amb la monarquia. Aquesta població acollirà dissabte i diumenge un gran mercat medieval i desenes d’activitats lúdiques i festives, en el marc de la Festa del Bon Record, una doble jornada reivindicativa i festiva. 

10/07/2010 00:26 Cultura

 

Amb el nom de cens es coneixia històricament qualsevol pagament anual. Al costat dels censos contractuals existeixen els provinents de senyorius, que eren en part imposicions més o menys dures per part dels Senyors cap els seus Vassalls, que encara perduren a dia d'avui a poblacions com Sentmenat.

El beneficiari d'aquest impost feudal vigent en l'actualitat és Joaquín Sentmenat Patiño, marquès de Sentmenat i que resideix a la zona alta de Barcelona. A les transaccions que els habitants d'aquesta població han de realitzar en la compra-venda d'immobles han de realitzar un pagament del "cens" al marquès. Antigament aquest pagament es realitzava amb quantitats de gallines, un impost que avui en dia es realitza amb euros.

Els censos feudals van ser abolits per llei l'any 1837, tot i que algunes propietats registrades pels marquesos abans de la promulgació de la llei no en van ser afectats; l'any 1990, el Parlament de Catalunya va promulgar la Llei de Censos de Catalunya que afavoria l'extinció d'antics gravàmens però, de nou, tampoc van ser abolits completament. Tot i així, malgrat les dues lleis, els marquesos de Sentmenat van aconseguir no ser-ne afectats i els seus hereus han mantingut intacte aquest  privilegi medieval i han continuat cobrant aquest impost feudal a Sentmenat. A Catalunya existeixen altres poblacions afectades pels censos, com Vacarisses, Rellinars, Ullastrell i també algunes finques de Barcelona i Sabadell.

Cap dels partits polítics parlamentaris han volgut portar aquest cas d'anacronisme feudal al Parlament en forma de denúncia. Els privilegis de l'Antic Règim perviuen en l'actualitat, junt a la monarquia, extorsionant la població en base a lleis atàviques i injustes. En aquest sentit, el Parlament de Catalunya "va estudiar" fa anys si aquest impost feudal se situa en el frau fiscal, com defensen els veïns que han compilat informació als arxius de la Corona d'Aragó. Però aquesta reivindicació ha quedat aturada en els calaixos de la burocràcia parlamentària malgrat el greuge del fet.
 
L'Ajuntament de Sentmenat s'ha pronunciat contra els censos en diverses ocasions. El febrer de l'any 2005, el llavors alcalde Josep Vilaró va sol·licitar, en nom de tota la corporació, la modificació de la Llei de Censos de Catalunya de l'any 1990 perquè contemplés l'abolició dels censos de Sentmenat.