17 anys després: Guillem Agulló, la lluita continua!

«Si l'haguéreu vist plorar, mai no l'hauríeu oblidat.
Com jo que sempre ho duc dins del meu cap.
La gent es pregunta, com sóc capaç d'odiar?
Si l'haguéreu vist plorar, mai no l'hauríeu oblidat.
No estàs sol, no tingues por, ja ningú embrutarà el teu cos.
No estàs sol, no tingues por, ja ningú destruirà el teu cor»

[No tingues por, Obrint Pas]

11/04/2010 15:01 Drets i Llibertats

«Era un dia esperat. A 2/4 de 6 començava a la Plaça de l'Ajuntament de Burjassot una manifestació que havia d'esdevenir un clam contra el feixisme, tan permès al País Valencià. Un clam que havia de ser més compromès que mai per tal de recordar i homenatjar la figura del xicot a qui un dia uns nazis van arrabassar la vida. Tenia 18 anys. Mil persones van omplir els carrers de Burjassot, que es van convertir en escenari d'un allau de consignes impotents, rabioses però plenes de combat i esperança. Uns crits tantes voltes repetits, però tanmateix mai gens oblidats».

[Homenatge a Burjassot en el 15è aniversari de la mort de Guillem].  

Comunicat Maulets

Avui fa 17 anys del fatídic 11 d'abril del 1993 on al poble de Montanejos era assassinat el jove antifeixista Guillem Agulló i Salvador a mans d'un grup de feixistes liderats per Pedro Cuevas.

Aquest fou un assassinat polític que comptà amb la complicitat de tots els poders fàctics de l'estat: el policial, el judicial, el polític i el periodístic, els quals volgueren vendre a la societat valenciana que aquest assassinat no tenia connotacions polítiques sinó que simplement es tractava "d'una baralla entre bandes rivals". Com a conseqüència d'això, la justícia condemnaria sols a uns dels botxins de Guillem, absoldria a la resta d'acusats i permeté que Pedro Cuevas isquera de la presó quan no havia complert ni la meitat de la condemna.

17 anys després, Maulets, el jovent independentista i revolucionari, continuem demanant justícia per la memòria de Guillem. Continuem defensant que el jove de Burjassot fou assassinat per ser antifeiguillemxista, independentista i revolucionari. Continuem denunciant la impunitat feixista que veiem dia rere dia als nostres carrers. I continuem lluitant perquè els somnis d'igualtat i de llibertat que tenia el jove Guillem Agulló es convertisquen en realitat.

Molts han sigut els actes que s'han fet arreu de la geografia catalana per recordar l'assassinat del militant de Maulets Guillem Agulló: a Burjassot, a València, a Castelló, a Sallent o a Ciutat de Mallorca hi ha hagut actes de record per la seua memòria. I aquest any no serà diferent: el pròxim dissabte dia 17 d'abril tindrà lloc a Burjassot un acte per continuar dient que som moltes les que ni oblidem aquella data del 11 d'abril del 93 ni perdonem als botxins de Guillem ni tampoc a tots aquells que justificaren el seu assassinat. Per això, des de Maulets animem a totes les joves a participar als actes que tindran lloc el dia 17 d'abril a Burjassot convocats per l'associació cultural Ca Bassot i que consistiran en una concentració a les 19 hores a la Plaça de l'Ajuntament i un posterior concert a la Casa de la Cultura del poble amb les actuacions de Pep Gimeno, Voltor i Rapsodes.

Perquè la memòria de Guillem i de tots els assassinats pels feixistes es mantinga en el nostre record, tots i totes a Burjassot el dia 17 d'abril.

GUILLEM AGULLÓ, NI OBLIT NI PERDÓ

 

Per saber-ne més:

Vídeos de l'homenatge amb motiu del 15è aniversari de la mort de Guillem Agulló

Fotos de l'homenatge del 15è aniversari a Burjassot

1993 Guillem Agulló, jove valencià independentista , és assassinat per un grup ultradretà a Montanejos (Alt Millars) 

Reportatge de Canal9 sobre el cas Guillem Agulló (1995)

Guillem Agulló pare: «El mataren per independentista» (El Punt)

Arxiu de notícies del cas Agulló a Antifeixistes.org

Guillem Agulló i Salvador (Wikipèdia)

Crida a la concentració de record de Guillem Agulló (Maulets)

Familiars i amics de Guillem Agulló denuncien impunitat nazi (vídeo)

15 anys amb Guillem Agulló

Actes d'homenatge a Guillem Agulló a Burjassot  Llibertat.cat

Guillem Agulló: 15 anys d’impunitat espanyolista  Llibertat.cat

La Catosfera en homenatge a Guilem Agulló  Llibertat.cat

Ràdio 9 i Guillem Agulló  Llibertat.cat

Capvespre emotiu a Burjassot en homenatge a Guillem Agulló Llibertat.cat