La Junta Electoral i el govern de Cerdanyola (IC-V i CiU) prohibeixen un acte sobre salut i tòxics

Aquesta tarda ha estat suspès per ordre de la Junta Electoral de Sabadell un acte a l'Ateneu de Cerdanyola en què havia de participar el Dr. Josep Ferris i Tortajada, especialista en oncologia infantil de l’Hospital Infantil Universitari La Fe de València. L'acte convocat per la Plataforma contra els abocadors tòxics d'aquesta població vallesana havia convidat aquest especialista perquè expliqués els perills dels diversos productes tòxics que es troben a l'abocador Elena de Cerdanyola, segons va confirmar un informe tècnic.

06/06/2009 22:24 Drets i Llibertats

La pressió del govern local (IC-V i CiU) i la informació delació a la Junta Electoral ha propiciat aquesta prohibició. Algunes de les persones que rebien els assistents a l'acte prohibit han estat identificades per la policia local, que ha rebut un avís per part de persones properes a IC-V. Paradoxament, aquest partit ha realitzat al matí un acte paraelectoral amb tota normalitat.

Al matí, membres d'Inciativa per Catalunya-Verds (IC-V) s'han passejat amb llibertat i normalitat i s'han fet fotos per a la premsa durant els actes que es realizaven a la Festa solidària “Cerdanyola Coopera 2009”, que habitualment compta amb paradetes polítiques d'aquest partit. La Junta Electoral no ha anul.lat aquesta activitat social perquè ningú els ha denunciat.

 Els mateixos responsables (alcalde i regidors) que al matí es fotografiaven en un clar acte amb propòsits electoralistes, però, han estat els denunciants que han propiciat la prohibició de l'acte sobre salut i abocadors tòxics que s'havia de realitzar a la tarda, segons han manifestat alguns membres de la Plataforma contra els abocadors tòxics de Cerdanyola.

Algunes persones que s'han concentrat a l'Ateneu de Cerdanyola, on s'havia de realitzar l'acte, i que anaven avisant les persones que volien assistir a la xerrada del Dr. Ferris que l'acte havia estat prohibit, han destacat que el govern local està nerviós perquè el projecte del Centre Direccional està sent durament qüestionat, i que aquesta desesperació els ha portat a perseguir l'acte, una mesura que totalment impopular: "Saben que segurament no governaran la propera legislatura, i per aquesta raó prioritzen l'única cosa que poden salvar, el projecte del Centre Direccional, que trontolla perquè el problema dels abocadors tòxics el pot paralitzar".

Algunes persones han estat identificades a la porta de l'Ateneu, on s'han concentrat les persones que volien assistir a l'acte prohibit. Segons els organitzadors, algun responsable de la sala municipal ha avisat la policia local seguint consignes directes de l'alcalde, per evitar com fos que es realitzés l'acte. Després de 10 minuts d'explicació als assistents, a la porta de l'Ateneu, s'ha llegit un comunicat de denúncia i s'ha assegurat que properament el Dr. Ferris realitzarà aquest acte a Cerdanyola, en què explicarà la potencial perillositat dels abocadors tòxics d'aquesta població i la seva relació amb les malalties que pateix la població (com el càncer, la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i  la sensibilitat química múltiple).

 

 

 

Acte cívic censurat per part de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

(text de l'octaveta de denúncia per la prohibició de l'acte)

El govern municipal impedeix la celebració de la xerrada sobre salut pública "Medi ambient i càncer: abocadors de residus tòxics i perillosos", organitzada per la Plataforma Cerdanyola sense abocadors de Cerdanyola del Vallès

La ponència prevista per al 6 de juny de 2009, havia de ser impartida pel Dr. Josep Ferris i Tortajada, especialista en oncologia infantil de l’Hospital Infantil Universitari La Fé de València. El Dr. Ferris anava a parlar de la relació entre la contaminació del medi i malalties concretes com el càncer, la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i  la sensibilitat química múltiple.

 Per a la realització de l’acte, es sol•licità un espai municipal (sala 6 de l’Ateneu de Cerdanyola) amb l’antelació necessària i pels procediments establerts, que fou confirmat verbalment tant per part del responsable de l’Ateneu com pel Departament implicat (Sanitat, que depèn de la regidoria de Serveis a les Persones i Drets civils).


El dia 26 de maig de 2009, havent iniciat la difusió via correu electrònic i l’encartellament sobre l’acte, la reacció de l’Ajuntament fou immediata: l’interlocutor de l’Ateneu es posà en contacte amb una de les persones que havia fet la sol•licitud acusant-la d’engany i amenaçant-la amb què la xerrada no es celebraria, ja que, segons ell, es tractava d’un “acte polític” i el dia 6 és el dia de reflexió.
La Plataforma, prèviament, ja havíem consultat la Junta electoral per mitjà dels nostres advocats per si hi havia cap inconvenient en realitzar aquesta xerrada el dia abans de les eleccions europees. La resposta de la Junta fou que no hi havia cap problema, donat que el què està prohibit és realitzar actes en els que es demani el vot per alguna opció política que es presenti a les eleccions.

 Per aclarir la situació, el dia 27 de maig, tres membres de la Plataforma ens varem reunir amb la regidora de Cultura, Sra. Consòl Pla, i el regidor Sr. Alfons Escoda. La regidora de Cultura, després de fer algunes trucades en la nostra presència, ens assegurà que no hi havia cap inconvenient per celebrar l’acte.
Dos dies més tard, el 29 de maig, els nostres assessors legals van rebre una trucada de la Sra. Jordina Puntí, cap del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, per demanar-los la suspensió de l’acte.
El 2 de juny, la mateixa Sra. Puntí cità un membre de la Plataforma i li lliurà còpia d’un Fax de la Junta electoral de zona de Sabadell, adreçat a l’Alcalde de l’Ajuntament de Cerdanyola, en el què s’indicava que no es pot realitzar un “acto en Jornada de Reflexión (...) al objeto de evitar cualquier tipo de alteración del desarrollo ordinario del proceso electoral”.


Aquest document no fa referència ni al títol de l’acte, ni a les seves característiques. És la resposta a un fax enviat el 28 de maig pel “nostre” Ajuntament, que ni s’adjunta ni se’ns va facilitar.

Per saber-ne més:

Jornada de les CAV sobre la política de residus a Badia del Vallès Llibertat.cat

Mobilització contra la incineradora de Montcada i Reixac Llibertat.cat

Demanen que es faci públic l'informe sobre la toxicitat dels abocadors a Cerdanyola Llibertat.cat

Ofensiva en la lluita contra els abocadors tòxics a Cerdanyola del Vallès Llibertat.cat

Milers de persones amb crits com "Visca la terra...mori el mal govern" es manifesten a Barcelona Llibertat.cat

Mobilitzacions a la capital de La Plana contra els abocadors de tòxics Llibertat.cat

Un miler de persones es manifesten a Castelló contra els abocadors de residus tòxics Llibertat.cat

Comença l'Aplec del Sénia a Ulldecona Llibertat.cat

Acció reivindicativa a Cerdanyola del Vallès contra els abocadors Llibertat.cat

El video de l'Ecoparc 2 ja és a la xarxa: una prova del fracàs del model actual de residus Llibertat.cat