La UIB s'afegeix a les tancades universitàries, que segueixen bullint d'activitat

Avui dilluns els estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han iniciat una tancada al vestíbul de la mallorquina facultat de Filosofia i Lletres tal com es preveia. A la UAB, s'ha conegut que la nova rectora serà Anna Ripoll, d'actualitat pel seu paper en els expedients sancionadors contra 28 estudiants mentre el Consell d'Estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) es suma a les demandes en contra de l'aplicació de Bolonya.
 

15/12/2008 22:36 Educació

Els estudiants de la UIB ocupen la Facultat de Filosofia i Lletres Ramon Llull

El vestíbul de la facultat Ramon Llull de la Universitat de les Illes Balears ha estat ocupada pels estudiants. El motiu és protestar contra l'aplicació de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), l'anomenat Procés Bolonya. L'ocupació ha estat organitzada per la recentment creada Assemblea contra Bolonya.

Després de diverses assemblees multitudinàries, avui ha estat el dia triat per dur a terme l'ocupació. El portaveu de l'Assemblea ha informat a la premsa que realitzen la protesta per la implantació d'aquest Procés, el qual han definit com a " privatitzador i elitista." La protesta consisteix en "una ocupació" i " és de caràcter indefinit, durarà fins que no s'aturi l'esmentat procés," ha manifestat el portaveu. Concretament, el ocupants exigeixen la convocatòria d'un referèndum vinculant sobre el Procés de Bolonya.

Cercavila a la UIB per a iniciar la tancada al vestíbulL'ocupació ha començat al matí, prop de les deu hores. Abans s'ha fet un petit cercavila per tot el campus universitari per tal de difondre la protesta. El cercavila ha arribat a la Facultat de Filosofia i Lletres, on els estudiants han plantat les seves tendes de campanya i, poc després, han començat una assemblea per parlar de diverses qüestions relacionades amb la durada de l'ocupació, d'activitats al llarg del dia, etc. En total, prop de cinquanta estudiants estan participant en l'ocupació, la qual no impedeix que es puguin seguir fent classes.

Per altra banda, l'assemblea de la UIB del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha fet públic un comunicat on manifesta tot el seu suport a l'Assemblea contra Bolonya, en la qual la majoria de militants estan participant. També posen a disposició de l'Assemblea tot els seus recursos humans i materials que puguin ser útils alhora que engresquen a tots els estudiants ha participar de la protesta.

D'aquesta manera, els estudiants de la UIB s'afegeixen a la protesta que duen realitzant els estudiants de la resta dels Països Catalans contra l'EEES.

Reportatge fotogràfic de la ocupació de la facultat Ramon Llull de la UIB

Anna Ripoll, nova rectora de la UAB que s'estrena amb una ocupació del rectorat

L'actual vice-rectora de professorat, Anna Ripoll, implicada en el procés sancionador que a dia d'avui encara afronten 28 estudiants de la UAB, ha estat escollida nova rectora d'aquesta universitat. La participació estudiantil ha estat del 6%, on cal incloure el vot contrari a Bolonya, que computa com a nul, que el moviment estudiantil ha proposat per a l'ocasió. Cal recordar que els mecanismes de vot ponderat segueixen treient tot tipus de capacitat als i les estudiants per a incidir de forma concreta en la elecció d'un o altre candidat.

Els i les estudiants de la UAB, per la seva part, han decidit ocupar avui al rectorat per a seguir visualitzant la seva protesta contra la implantació de la reforma universitària de Bolonya i els expedients sancionadors en marxa, que poden suposar expulsions de les universitats públiques que oscil·len entre l'any i els onze anys de durada, sancions mai vistes a les universitats catalanes durant les darreres dècades.

Ripoll segueix insistint que els estudiants protesten "perquè no estan ben informats" i serà l'encarregada de resoldre els expedients en marxa, així com les al·legacions a les sancions proposades. Una i altra candidatura es mostraven partidàries de seguir implantant la polèmica reforma universitària.

Els estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) qüestionen l'aplicació del procés de Bolonya

El Consell d'Estudiants d'aquesta universitat, reunit el passat dia 9 de desembre, es solidaritza amb les mobilitzacions de les darreres setmanes contra el Procés de Bolonya i fa seves les demandes d'aquest moviment a través d'un comunicat. Aquest ens de la universitat de les comarques del Camp, demana l'obertura i participació en un procés "de diàleg i debat", la retirada dels expedients sancionadors de la UAB i que el rectorat de la URV acompleixi amb el posicionament del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) per a realitzar referèndums vinculants sobre el Pla Bolonya.

 

Més informació sobre les mobilitzacions contra el Procés de Bolonya d'aquestes setmanes

Reivindicacions estudiantils:
  • Realització de referèndums vinculants a totes les universitats públiques catalanes per tal de que la comunitat universitària es posicioni respecte al procés d'implementació de l'Espai Europeu d'Educació Superior.
  • Que es comenci un procés de debat ampli, públic i obert on participin amplis agents socials per definir quin és el model d'universitat pública que necessita i vol la societat catalana, així com els recursos econòmics dels que es disposarà per garantir una universitat de qualitat.
  • Retirada dels expedients i dels processos judicials contra els 31 companyes i companys de la UAB i l'absolució del jove detingut després de la manifestació del 20N.

 

Manifestos de suport

Manifest de suport a les mobilitzacions estudiantils per una universitat pública i de qualitat

Manifest personal docent, investigador i PAS en relació als expedients - Assemblea Contra la Precarietat


Informacions de les ocupacions:

Tancades contra Bolonya - Recull d'informació de les diferents tancades

Ocupació de la UAB. 17 novembre - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Manifestació i ocupació del rectorat de la UB - Col·lectiu Apoptosis Contrainfo

Tancada a la Central - Bloc dels estudiants tancats a la UB 

Els estudiants de la UB mantenen la tancada - Entrevista a VilawebTV a els estudiants tancats a la UB

Contra Bolonya ocupem les aules - Informació de les ocupacions a la UAB

Ocupació a la Facultat de Lletres de la UAB - Reportatge Fotogràfic de David Datzira

Especial Bolonya - Informació des de la UAB

 
Per saber-ne més:
 
Estudiants de la UdG simbolitzen al Claustre la manca de voluntat de diàleg sobre Bolonya- Llibertat.cat
 
Les protestes contra Bolonya s'estenen als instituts- Llibertat.cat
 
Les tancades universitàries s'estenen a Lleida, Girona i Castelló de la Plana - Llibertat.cat

Prenen força les protestes contra Bolonya a la Universitat de les Illes Balears - Llibertat.cat

Acord parcial entre l'ocupació de la UAB i l'Equip de Govern - Llibertat.cat
 
El CIC es posiciona tímidament per escoltar les demandes universitàries contra Bolonya- Llibertat.cat
 
Centenars de professors donen suport a les reivindicacions estudiantils - SEPC
 
“Si tenen clar que som una minoria, per què es neguen a fer un referèndum?” - Entrevista a Arnau Mallol, portaveu del SEPC. L'Accent num 143
 
S'accentua el pols estudiantil contra Bolonya - Reportatge especial, L'Accent num 143
 
Les institucions universitàries passen a la ofensiva contra els estudiants crítics amb Bolonya - Llibertat.cat
 
 
 
Les autoritats universitàries es neguen a fer cas a les exigències estudiantils - SEPC
 
S'amplien les tancades universitàries i comencen les crítiques des dels rectorats - Llibertat.cat
 

El rectorat de la UB continua ocupat de manera indefinida - Llibertat.cat

Uns 30.000 estudiants es manifesten contra Bolonya en diferents poblacions catalanes. Llibertat.cat

Milers d’estudiants clamen contra el Procés de Bolonya - SEPC

Tres mil persones ocupen pacíficament el rectorat i els estudiants forcen una reunió amb la comissionada Blanca Palmada - El Punt

 
Com creus que s'ha d'enfocar la lluita estudiantil respecte la privatització de l'educació?- Enquesta de Llibertat.cat

La Universitat de Girona es posiciona per congelar el Procés de Bolonya - Llibertat.cat

El SEPC convoca mobilitzacions pel proper 20 de novembre - Llibertat.cat 

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya! - SEPC

La Universitat de Lleida es posiciona contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat

La repressió política a la UAB - Especial sobre els conflictes a la UAB

"L´ensenyament públic català en peu de guerra" a l'ACCENT- Llibertat.cat