La Intersindical-CSC critica el Salari Mínim Interprofessional previst per l'any 2009

El darrer consell de ministres espanyol va aprovar l'augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) en un 4% per a l'any que en breu encetarem, pel que el mínim salari legal s'estableix en 624 euros mensuals a partir d'ara, o dit d'una alta manera, en 20,80 euros diaris o bé  en 8.736 euros anuals. L'increment ha estat qüestionat per diferents forces sindicals, entre les que cal destacar la reacció de la Intersindical-CSC que alerta que l'Estat espanyol segueix presentant els pitjors indicadors en aquesta matèria a nivell europeu.
 
 

29/12/2008 16:17 Economia

Segons aquest sindicat, cal tenir present que entre "els estats de l'antiga UE-15, tan sols Portugal disposa d'un salari mínim interprofessional (SMI) més baix que el de l'Estat espanyol, el qual es queda ben lluny de la mitjana europea, de 1.160€, del SMI del veí Estat francès, de més de 1.300€, i a molta distància dels salaris mínims de països nòrdics, com Dinamarca, on el tenen de 1.850€ (gairebé el triple que l'espanyol)". La Intersindical-CSC recorda que fins tot Grècia, d'actualitat aquestes darreres setmanes amb la conflictivitat social amb el rerefons de la Generació dels 700, compta "amb un SMI actual de 657€", per damunt doncs de la proposta espanyola.

Aquest sindicat reclama la competència per als Països Catalans per tal de marcar el seu SMI, pel que demana la transferència de totes les competències i mecanismes necessaris per a poder fer front a la pobresa i garantir "salaris dignes per les classes treballadores". En aquest sentit, la Intersindical-CSC considera que per actualitzar l'SMI caldria seguir "les recomanacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT) i del Parlament Europeu i ser l'equivalent al 60% del salari mig, el que en el cas català es traduiria en uns 1.100€ mensuals.". Una diferència, doncs, de més de 450 euros mensuals.

Cal recordar que el govern espanyol prometé en diverses ocasions situar el SMI en els 800 euros abans del 2012, unes xifres molt inferiors a les que es dónen en d'altres estats i allunyades dels objectius de la Carta Social Europea en la que precisament s'apunta en la necessitat d'incrementar l'SMI fins al 60% del salari mig.