Jordi Bilbeny critica la manca d'una estratègia nacional en relació a les tradicions nadalenques

Reivindica la figura de l'home dels nassos, un personatge que Bilbeny considera marginat i oblidat i del qual se'n podria treure més partit.
"Admeto que el cas del tió, amb un paper important de l'escola, és positiu. I fins i tot hi ha ajuntaments que també promouen aquest ritual. Però no hi ha una estratègia nacional, les tradicions s'haurien de potenciar des de dalt", manifesta Jordi Bilbeny a l'AVUI. També es queixa, en referència al paper de la Generalitat. Jordi Bilbeny, historiador i membre de la CUP d'Arenys de Munt, conegut pels seus treballs sobre l'origen català de Cristòfor Colom.

26/12/2008 22:30 Cultura

Segons Jordi Bilbeny, el primer que caldria fer és "estudiar a fons totes les tradicions, segur que se'n poden rescatar i segur que podríem trobar algun personatge animat que, més enllà del tió, fes el paper que ara fa el pare Noel", reclama. 

Però el tió és una excepció en una panorama de tradicions autòctones oblidades. És el punt de vista, més pessimista, de l'historiador Jordi Bilbeny. Com Palomar, Bilbeny ha publicat estudis sobre la qüestió a la revista festes.org. Un d'aquests treballs reivindica la figura de l'home dels nassos, un personatge que Bilbeny considera marginat i oblidat i del qual se'n podria treure més partit.

Tant Palomar com Bilbeny recorden que, al capdavall, el pare Noel actual, tallat pel patró nord-americà, és una síntesi de la tradició de culte als arbres –inicialment era verd– i al de Sant Nicolau, bisbe protector dels infants la festa del qual encara se celebra en alguns pobles catalans. Bilbeny –conegut pels seus treballs sobre l'origen català de Cristòfor Colom– no pot resistir la temptació de fer notar que el pare Noel va guarnit amb un capell sospitosament "semblant a una barretina".

 "La colonització, que en aquest cas és anglosaxona i no espanyola, troba a Catalunya un terreny abonat per la feina que ha fet el genocidi cultural espanyol durant segles, troba un territori amb les defenses baixes per l'auto avergonyiment, i aquesta tendència val la pena combatre-la perquè les tradicions tenen el valor dels rituals que et fan obrir la ment, si les saps conduir cap aquí", sentencia.

Sobre el terreny, Bilbeny troba el suport d'una mestra de primària d'una escola del Clot, Maite Garcia, que s'ha adreçat a l'AVUI.cat per reivindicar els rituals autòctons. "Jo faig cagar el tió amb els meus alumnes i veig que la majoria el coneixen, però aviat ens trobarem que no és així. Em sembla bé incorporar tradicions d'altres cultures, però això no ha de significar perdre les nostres, no té cap sentit", al·lega. I intuïtivament, adverteix, com l'historiador: "Estic segura que hi ha costum que s'han perdut i ni tan sols ho sabem."

Recordem que aquests dies a Osona es reivindicava l'oncle Buscall. També a Osona, Cagum el pare Noel potencia el tió en detriment del seu rival anglosaxó. Tallers per fer-se el tió, concursos de dibuix i altres treballs manuals relacionades amb el tronc generós s'escampen pels pobles de la comarca durant les setmanes prèvies al Nadal.

A l'Anoia, un any més la Plataforma pro tradicions nadalenques catalanes ha començat l’agenda d’activitats de promoció dels símbols nadalencs catalans. La campanya, que fa ja un parell d’anys que es duu a terme a Igualada, té com a objectiu sensibilitzar la població en vers la presència de símbols foranis a les celebracions nadalenques, que arriben a eclipsar les figures pròpies, com són el tió, els reis o els Pastorets. Enguany ha comptat amb la col·laboració del grup Terratombats, que ha composat una rumba catalana satírica contra el pare Noel i n'han escampat el vídeo a través d'internet.

A l'Alt Empordà, Maulets ha dut a terme la campanya Aturem la globalització, caguem el tió!, amb la qual proposaven a tothom que ho volgués que els portés un pare Noel per bescanviar-lo per un tió. Mentrestant, a la xarxa, en un blog que constitueix un fals diari del pare Noel, el personatge es queixa de les penúries que passa precisament per totes aquestes campanyes.