El Pinell de Brai tindrą una planta de reciclatge de residus de la construcció

Paral·lelament, l'Ajuntament pinellà també hauria fet gestions per instal·lar-hi un ecoparc de caràcter privat
El Pinell de Brai (Terra Alta) és el principal candidat de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per instal·lar el primer abocador de residus de la construcció a la Terra Alta. Es tracta d'un projecte de l'empresa mixta Gestora de Runes de la Construcció, que preveu resoldre el dèficit d'aquest tipus d'instal·lacions a la comarca –tot i que Gandesa projecta un abocador privat– i, al mateix temps, restaurar mediambientalment les mines d'argila del Pinell de Brai, segons publica El Punt

18/11/2008 23:28 Territori
El delegat de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va detallar que la Generalitat ja està tramitant l'autorització del dipòsit de runes, així com d'una planta de recuperació i reciclatge de materials de la construcció. Paral·lelament, l'Ajuntament pinellà també hauria fet gestions per instal·lar-hi un ecoparc de caràcter privat.
 
 
Possible destinació del rebuig dels ecoparcs 
Al marge del projecte per convertir les antigues mines en un abocador de runes, altres fonts han assenyalat aquest espai com la possible destinació de les bales que es generen a partir del rebuig dels ecoparcs de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'alcalde del Pinell de Brai, Pere Martí (CiU), va preferir no confirmar ni desmentir a El Punt aquestes informacions. En canvi, fonts autoritzades de CiU a la Terra Alta sí que van assenyalar que ja fa uns mesos que el govern del Pinell de Brai negocia, amb una empresa privada, la possible arribada d'una inversió relacionada amb els ecoparcs.
 
En aquest sentit, un ecoparc és un equipament que permet obtenir energia i adobs a partir de la fracció orgànics i dels residus municipals; separar alguns materials que es poden reaprofitar (vidre, metalls i plàstics), i estabilitzar les característiques del rebuig (com ara reduir la humitat, la seua fermentabilitat i també el seu volum) abans de la seua disposició final. Després aquest rebuig s'empaqueta en unes bales plastificades, que en alguns casos poden aprofitar-se per restaurar terrenys com ara pedreres o argileres. És el cas de la pedrera de la Vallensana, a Badalona, que va començar a reomplir-se amb bales de rebuig de l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixac, però després d'una prova pilot que donava per bona aquesta opció l'Ajuntament va preferir utilitzar runes de la construcció. També de l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixac procedeixen les bales que reomplen l'argilera Elena de Cerdanyola del Vallès.
 
Però alguns grups ecologistes s'han enfrontat al projecte. A més, les possibles molèsties del trànsit de camions al sincrotró Alba, el potent accelerador de partícules de la UAB, provocaria que portessin les bales a un altre lloc. 
 
Per saber-ne més:
 
 
 
Declaració del Vallès Llibertat.cat