Harmonies de lluita, juliol 2008

Aquest juliol hem vist com s'ha volgut tancar el Cal Macarró de Calaf, on s'ha arribat a una vaga de fam. A Luz de gas es celebrava un concert per salvar l'històric bar Pastís. I l'ajuntament de Sabadell ha pressionat fins al canvi de lloc un concert, amb entrades ja exhaurides, massa radical per a la seva pell.

Una mica paradoxalment, al Teatre Romea de Barcelona s'hi ha fet el Silencia, un recital per la llibertat d'expressió, una iniciativa de poetes, cantants, Amnistia Internacional i Reporters sense Fronteres.

12/08/2008 13:23 Harmonies de lluita
Com a contrapunt hem sabut que el festival Cantautors a Torrent ha tornat a omplir un altre any, que s'ha celebrat el segon AlterCat 08, un concurs de músics catalans de la Vall de Lord, i també que s'ha posat en marxa la primera edició del Rock Penat, a Vila-Real, per potenciar que els grups cantin en la seva pròpia llengua. Cada mes es segueix movent el panorama, tot i les inclemències de l'administració dels governants.

El darrer Anuari de la Música confirma la tendència a l'alça de la musica en directe i la caiguda de l'adquisició de musica en format físic. La patacada es preveu prou renovadora, i el futur del mercat musical sembla clar que és a través de la xarxa, doncs els números així ho indiquen.

Els Aluminosis des del Maestrat, han enregistrat el que serà un DVD en motiu del seu 10è aniversari, a la presentació del seu darrer Agrorock III, a l'Aplec dels Ports d'enguany.
El grup basc d'ska i reggae amb acordió, Trikizio, ha debutat amb EusCat, un compendi de versions populars dels Països Catalans i d'Euskal Herria, intercanviant-ne les llengües i agermanant les dues nacions.

La Bundu band és un grup format per un exmembre d'Skafam, que conjuga el reggae, el jungle i la gralla en un conjur llibertari. El concepte també és revolucionari, doncs enlloc d'editar discs, van compartint els temes a la xarxa, a mida que els van enregistrant. Ara que ja tenen 13 temes, es posaran a presentar-los en directe.
Els FP de Vic ja han tret el seu primer llarga durada de punk rock de la plana, Ciment
característic, on les melodies vitalistes i canviants contrasten amb un missatge critic i corrosiu, sobre el medi ambient, els prejudicis, les addiccions, etc.

Els barcelonins Antagònics, tot i ser formats el 2007 ja han començat a presentar el seu primer llarga durada, Work in progress..., on s'hi pot sentir un rock alternatiu, rebel i inconformista, a base de potència i melodia.
De Vilobí d'Onyar arriben els Trash-Kat i la seva maqueta Llibertat d'expressió. El seu trash metal, també en castellà, clama per la llibertat d'expressió, pel dret a decidir i contra la repressió policial, entre d'altres.

De l'allau de grups que s'esperen a després de l'estiu per llançar les seves novetats, s'hi afegeix Nan roig i el seu segon Via fora, del que han penjat quatre temes molt potents i amb un so més treballat.


RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.cat
 
Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 
 
 
 
 
 
- Harmonies de lluita, desembre 2007