El tripartit projecta transvasaments desmuntables mentre subvenciona la neu artificial

L'anunci del conseller Baltasar de transportar aigua del Segre a Barcelona amb una infrastructura desmuntable ha generat tot un munt d'especulacions sobre els transvasaments encobrits, tot i que no es vol reconèixer, i mentrestant, en plena crisi de sequera, el tripartit subvenciona amb un total de 1.750.000€ les pistes d'esquí. Sobre aquest punt, el món mediàtic i l'arc parlamentari ha tancat files i no diu res.
 

27/03/2008 12:03 Territori
Com deia l'article titulat "Aigua... sequera? Per alguns?" publicat al diari El Punt del 22 de novembre passat, "... i com que la neu brilla per la seva absència doncs en fan. En fan, amb aquesta aigua que es veu que falta, i que obligarà a fer restriccions als ciutadans i que a hores d'ara ja afecta el sector de l'agricultura... En fi, les prioritats del país. Es veu que és més important crear passadissos de neu per poder apaivagar la set d'esquí que garantir les necessitats bàsiques dels ciutadans." 
 
Els ajuts del Departament formen part del Pla director de les estacions de muntanya que el govern va aprovar el maig de 2005. En total, es tracta d’1,5 milions d’euros per als gestors dels complexos d’esquí i corresponen al 20% del cost de la renovació o adquisició de canons de neus o remuntadors. Tanmateix, per a cada estació hi ha un límit de 250.000 euros.
 
 La sequera i els canons de neu per David Rodríguez al seu bloc 14-12-06
"Avui el President Montilla ha visitat l'embassament d'Oliana, i ha pogut veure in situ que l'amenaça de restriccions d'aigua és més propera dels que molts pensen. Aprofitant la visita, el President ens ha demanat que estalviem aigua, en tant no hi hagi noves infraestructures hidràuliques en funcionament.

Mentre tot això passa, s'anuncia l'inici de la temporada d'esquí, que s'espera sigui millor que l'anterior. L'impediment aquest no seran les temperatures, sinó la manca de precipitació. Afortunadament per al sector, el fet que gairebé totes les estacions comptin amb canons de neu, permet fabricar-la si les temperatures acompanyen.

I aquí és on apareix el problema. Mentre s'anuncien restriccions d'aigua un sector sembla que en fa un ús inadequat. Però parant-nos a pensar... potser no fa un ús més inadequat el sector agrícola, que genera molt menys diners i en canvi gasta molta més aigua?"

 
 
Per saber-ne més:
 
 
El futur negre del turisme blanc Per Arnau Urgell i Vidal (La Fàbrica)
 
"El Pla Director de les Estacions subvenciona canons de neu" per Ares Arbós. Setmanari Directa núm 75 
 
"Molts canons i poca neu" per la Institució de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de l'Entorn Natural (IPCENA). Setmanari Directa núm 75 
 
"Neu a qualsevol preu" per Laia Galí i Montiel (mediambientòloga). Setmanari Directa núm 75