75č aniversari de les Normes de Castelló

Normes de Castelló El proper dia 21 farà 75 anys de la signatura de les Normes de Castelló, l'acord ortogràfic que va permetre la integració dels escriptors i les entitats del País Valencià a la normativa sobre el català promoguda anys abans per Pompeu Fabra. Aquesta data és sempre commemorada en els anys més significatius -recordem l'Aplec a la Plaça de Bous i la gran manifestació del 1982, en acomplir-se els 50 anys. Tot i així, algunes organitzacions, entre elles l'Assemblea Comarcal de La Plana de Maulets, cada any commemoren aquest esdeveniment amb diversos actes.

09/12/2007 18:43 Cultura

Durant aquesta setmana, Maulets organitza diversos actes dins les Jornades per la Llengua  

Dimarts 11 de desembre
19:30h Xerrada al Casal Popular de Castelló :"Les Normes de Castelló, significació històrica i vigència actual". A càrrec de Vicent Pitarch, professor de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i de l'institut Ribalta, doctor en filologia catalana i expert en lingüística i sociolingüística catalanes, membre de l'Institut d'Estudis Catalans i expert en les Normes del 32.  Casal Popular de Castelló

Dimecres 12 de desembre
19:30h Xerrada a la Casa de Cultura: El català com a llengua d'acollida'. A càrrec de Veu Pròpia, organització de nous parlants a favor de la llengua i de Cristian Linares, mestre que ha realitzat un programa d'ensenyament del valencià per a xiquets romanesos, el col·lectiu immigrant majoritari a Castelló.

Divendres 14 de desembre
19h al Casal Popular de Castelló. aula rodonda amb la participació d'organitzacions per la recuperació de la normalitat lingüística de Països Catalans, Galiza, Occitània i Euskal Herria.

21h Sopar Popular: 21h Sopar Popular : Amanida d'Espinacs+Crema de Carabassa+Musaka+Flan de Xocolata=6€+Actuació musical de NAIA, cançó d'autor+Festeta Ska Col.laboren: IEC i CAL

Dissabte, 15 de desembre
19:30h Manifestació nacional per la unitat de la llengua. La manifestació començarà a la Farola amb una trobada de cultura popular (dolçainers, gegants, dimonis i bastoners) i finalitzarà al carrer Cavallers, on es troba la casa on es van signar les Normes l'any 1932, amb un acte polític.

A les 23h, a la SALATAL de Vila-rea. Es realitzarà un concert amb els grups: MALAGANA; LA SÉKIA; GARGAMBOIG i SAK DE GATS. L'entrada tindrà un preu de 5 € i hi haurà servei d'entrepans.

 

Plataforma Cívica pel 75 aniversari de les Normes de Castelló
Cal remarcar també que enguany  s'ha constituït una PLataforma Cívica pel 75 aniversari de les Normes de Castelló, integrada per l'Institut d’Estudis Catalans, la Universitat Jaume I, Acció Cultural del País Valencià, el Centre Cultural Valencià La Nau, els sindicats UGT, CCOO i el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament- Intersindical Valenciana, la Fundació Soler i Godes i Maulets; amb l'intenció de promoure un munt d'activitats.

 

Per saber-ne més:
L’any 1932 es va signar a Castelló l'acceptació de les normes ortogràfiques que el 1913 havia formulat Pompeu Fabra, i és per això que se'n diuen les Normes de Castelló. La signatura recollia el consens dels intel·lectuals valencians, va facilitar que les normes fossin adoptades per les institucions públiques i la majoria d’escriptors, i van estimular l’ús literari i social de la llengua.