Xirinacs
El documental que recupera la figura del lluitador pels drets i llibertats del poble català

Fes possible el projecte

Per tirar endavant el documental XIRINACS necessitem el teu ajut. Per això hem optat pel micromecenatge a través de Verkami. Perquè és una bona forma de finançar projectes culturals i audiovisuals i una bona eina per incentivar la participació de la gent en projectes plantejats en clau de país, aportant sempre una contraprestació que hi vagi en concordança.

Les aportacions es poden realitzar a través de la pàgina web del projecte a Verkami. Cada donatiu, que pot anar dels 5 euros als 500, rebrà un paquet de recompenses com a contrapartida. 

Aquells qui desitgin col·laborar però sense participar del micromecenatge poden fer aportacions al nostre número de compte indicant que és pel documental:

 

NÚMERO DE COMPTE: #3025 0001 14 1433442525#


Com i en què invertirem els diners?

El pressupost per fer aquest documental està comptabilitzat en 20.000 euros. D’aquesta quantitat 12.000 euros són els que volem aconseguir a través del micromecenatge i els 8.000 restants provindran d’empreses i institucions.

Aquests 12.000 euros inclouen, a part de sufragar les despeses que ens suposen les contraprestacions per a tots els mecenes, una part de la realització del documental:

  • Recerca de documentació, estudis i qualsevol element necessari per elaborar el guió.
  • Assessorament extern
  • Treball en equip amb totes les parts implicades.
  • Gravació del documental, amb lloguer d’equipament si es dóna el cas.
  • Refer el guió i edició del vídeo.

Quan ho farem?

Tan bon punt aconseguim el finançament necessari ens posarem a treballar en la recerca, la documentació i la preproducció del documental sobre Xirinacs. A partir d’aquí, l'evolució serà variable en funció de les dificultats de rodatge que anem trobant.

Tot amb tot, el termini previst és que d'aquí a un any puguem tenir el documental fet, a punt per estrenar i enviar, juntament amb la resta de recompenses.

El segon documental de Llibertat.cat

No és el primer cop que Llibertat.cat aposta pel micromecenatge i concretament per Verkami per a dur a terme projectes audiovisuals. L'any 2012 aquest mitjà de comunicació va impulsar una campanya de micromecenatge per a finançar el documental L’Operació Garzón contra l’independentisme català coincidint amb el vintè aniversari dels fets. El documental abordava la ràtzia repressiva contra l'independentisme català que va perseguir i torturar 38 independentistes que estaven acusats de pertànyer a Terra Lliure. En poc menys d'una hora es feia una cronologia del que va significar la macrooperació político-judicial a través dels relats personals i de familiars, de les mostres de suport, les contínues irregularitats judicials i la victòria de la sentència d'Estrasburg.

Durant els 40 dies de recollida de fons el projecte va recaptar 10.725 euros (se'n demanaven 6.000) gràcies a les aportacions d'un total de 277 mecenes. L'èxit de la campanya de micromecenatge va permetre que l'obra fos traduïda al castellà i a l'anglès. A més, es van realitzar desenes de presentacions del documental arreu dels Països Catalans.

El documental va ser realitzat per Zeba Produccions, una productora que a dia d'avui ha finançat quatre documentals gràcies a 1.200 mecenes: el primer va ser precisament L’Operació Garzón contra l’independentisme català. Amb Verkami també es van finançar les dues primeres parts (Són bojos, aquests catalans!?i Què ens passa, valencians!?) de la trilogia del viatge de l’Alina, una alemanya catalanoparlant, que vol conèixer la realitat lingüística dels diferents territoris de parla catalana. I el darrer, Manuel de Pedrolo, trencant l’oblit, un documental que vol treure de l’ostracisme la figura de Pedrolo i que gràcies a l’impuls econòmic inicial ha aconseguit una coproducció amb Televisió de Catalunya.

Totes aquestes experiències ens demostren que el micromecenatge és un instrument útil per arribar al públic objectiu i per buscar sinergies que vagin més enllà de la simple visualització d’un documental.

Lluís Maria Xirinacs

Lluís Maria Xirinacs Damians (1932-2007) fou una figura destacada en molts camps: sacerdot, senador, doctor en filosofia, escriptor, activista, pacifista... però el seu compromís va comportar que se'l reconegués per la defensa dels drets humans i dels drets de la nació catalana. Una pràctica que va dur a terme a través de les vagues de fam i dels mètodes de protesta no violents, com la plantada diària que va realitzar davant la presó Model de Barcelona durant un any i nou mesos per a reclamar l’amnistia dels presos polítics durant el primers anys de la Transició. Per això i per moltes altres accions, Xirinacs va acabar essent un referent.

Tanmateix, la defensa dels seus ideals va provocar que els qui l’havien aplaudit, respectat i reivindicat durant el franquisme i els primers anys de la Transició amb el temps l'ignoressin, apartessin o critiquessin. La seva fermesa molestava. Per a alguns líders polítics, antics opositors al règim i mitjans de comunicació, l’entrada a la democràcia ja va donar per satisfets els seus anhels de llibertat. Xirinacs, però, no en va tenir prou: ni s’havia assolit la llibertat de Catalunya ni es respectaven els drets humans més bàsics. I ho va continuar denunciant. En aquest punt cal destacar la seva obra La traïció dels líders, llibre en tres volums, publicada entre 1993 i 1997, on analitzava el paper que exerciren gran part dels polítics durant la Transició per tal d’aconseguir quotes de poder.

"La independència no es demana, es pren" Lluís Maria Xirinacs
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid