PP
Torna l'amenaça del Pla Hidrològic Nacional

El ministre Miguel Arias Cañete anuncia la seva intenció d'impulsar un "Pacte Nacional de l'Aigua"

02/02/2012 Territori
El ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, vol posar en marxa un "Pacte Nacional de l'Aigua" que tingui com a objectiu "assegurar el subministrament d'aigua en suficient qualitat i quantitat" i que s'ha de dissenyar "amb l'acord i suport solidari de totes les comunitats autònomes".

Com a ministre durant la legislatura 2000-2004 amb el govern d'Aznar, Arias Cañete va acumular casos tan traumàtics com el de les vaques boges, l'oli d'oliva amb substàncies cancerígenes, la pesta porcina, la catàstrofe del Prestige i el Pla Hidrològic Nacional, amb la defensa aferrissada del transvasament de l'Ebre. De fet, va arribar a afirmar que el Transvasament de l'Ebre es faria “pel civil o pel militar”.

Va ser aquest dimecres durant la comissió d'Agricultura del Congrés quan va recuperar l'amenaça anunciant la creació d'un nou Pla Hidrològic Nacional que "tindrà en compte totes les tecnologies i infraestructures existents" i també en proposarà de noves per "assegurar l'augment de cabals en zones amb dèficit hídric".

La creació d'un nou Pla Hidrològic Nacional ja constava al programa electoral amb què el PP va concórrer als últims comicis.

 El ministre va procurar recordar que l'Estat té les competències de l'elaboració dels plans de conques intercomunitàries. El seu objectiu és "tenir revisats i acabats tots els plans intercomunitaris en el menor termini possible i si pot ser abans que acabi el 2013.

La PDE encén l'alarma

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que ja va alertar que el ministre recuperaria el transvasament, considera que Arias Cañete té la intenció d'executar un minitransvasament de l'Ebre a partir del canal Xerta-Sénia cap al País Valencià. Segons el portaveu de l'entitat, Joan Antoni Panisello, la intenció del ministre de revisar tots els plans hidrològics de demarcació i elaborar un pla hidrològic "solidari" ha estat interpretada com l'anunci del retorn de la política de "grans transvasaments".

Així, la plataforma veu ara com es van confirmant els seus auguris. Amb tot, creu que l'estratègia immediata del govern espanyol no passa, de moment, per reeditar el gran transvasament que va aprovar el 2001. Això sí, assegura que voldran implantar de forma immediata transferències entre conques i això apunta al canal Xerta-Sénia. 

"Quan tinguin els diners i l'aigua, tot apunta cap a l'Ebre", adverteix Panisello.

Vistiplau valencià

Qui ha secundat la posició d'Arias Cañete ha estat el govern valencià. La consellera valenciana d'Agricultura, Maritina Hernández, ha mostrat la seva satisfacció per l'anunci del ministre d'Agricultura d'impulsar un pacte de l'aigua que doni com a resultat un nou Pla Hidrològic Nacional, cosa que segons ella confirma la "voluntat seriosa de solucionar els problemes de l'aigua des d'un punt de vista integral i solidari".

"Demostra la sensibilitat, el coneixement i la voluntat d'aportar solucions al dèficit hídric estructural que pateixen territoris com el valencià", ha defensat Maritina Hernández. La consellera valenciana considera que el País Valencià "necessita l'aigua per seguir mantenint una agricultura i uns sectors productius competitius, que mantinguin ocupació i generin activitat econòmica".