RETALLADES
Manifestació històrica al País Valencià per l'ensenyament públic

Aquesta tarda s'han omplert els carrers de València i Alacant en contra les retallades i per exigir un ensenyament públic i de qualitat

21/01/2012 Educació
Prop de 150.000 manifestants han recorregut els carrers de València i Alacant aquesta tarda sota el lema “Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat”, en contra les retallades i per la depuració de responsabilitats del Consell de la Generalitat.

La manifestació, convocada per la Plataforma per l'Ensenyament Públic, ha començat a les 6 de la tarda a la Plaça Sant Agustí de València on s'han aplegat unes 150.000 persones. La mobilització  ha estat encapçalada per la Plataforma i seguida pels diferents sindicats darrera d'una pancarta unitària. A Alacant, més de 60.000 manifestants s'han reunit a la mateixa hora davant l'IES Jorge Juan.

El Consell de la Generalitat va aprovar el passat 5 de gener un nou paquet de retallades, on pretenen estalviar més de 1.000 milions d'euros retallant en salaris i qualitat dels serveis públics. Entre les mesures es contempla la reducció del salari dels docents, posar límits a les reduccions de jornada, l'eliminació dels drets a dies de vacances i descans, i de determinades prestacions socials. També preveuen la prolongació de la vida laboral més enllà de l'edat de jubilació i l'acomiadament d'un 25% del personal interí de diferents sectors, entre ells el professorat interí, augmentant la taxa d'atur i deteriorant la qualitat de l'ensenyament públic. Per altra banda, tal i com ja van anunciar, es preveu cedir sòl public a empreses privades per a la construcció de centres educatius, fent camí cap a la privatització de l'ensenyament públic.

Els diferents sindicats del sector han afirmat en un manifest unitari que “estem assistint a un deteriorament del sistema educatiu públic i de les condicions laborals del personal que hi treballa. I mentrestant, es fomenten noves mesures que potencien la privatització de l’ensenyament com la cessió de sòl públic per a la construcció de centres concertats". Les organitzacions han declarat que emprendran mesures legals per tal de que es retiri la llei, ja que consideren que “s'han vulnerat drets i la legalitat vigent”. En el document, també demanen que es depurin les responsabilitats polítiques per mala gestió i que sigui cessat del seu càrrec el conseller d’hisenda, José Manuel Vela, responsable dels pressupostos de les últimes legislatures.

Segons la Plataforma per l'Ensenyament Públic, el deute que la conselleria d'Educació té amb els centres ja supera els 10 milions d'euros, fet que implica que algunes empreses externes hagin deixat de prestar els serveis als centres. En diversos instituts del País Valencià s'han vist obligats a prescindir de la calefacció i ja hi han hagut talls de corrent per no pagar les factures. Els professionals del sector qualifiquen la situació d'"insuportable" i "inadmissible" fins al punt que els instituts valencians han hagut de retallar en calefacció i llum i els estudiants han d'anar a escola abrigats amb mantes.

L'èxit de la manifestació ha traspassat a les xarxes socials a través del Twitter, l'etiqueta #stopretalladesGVA està recollint els comentaris dels usuaris sobre la manifestació i les retallades del govern valencià. A més a més, també s'ha iniciat una campanya contra les retallades de la Generalitat.

Noves mobilitzacions al sector

Els cinc sindicat del sector de l'ensenyament (STEPV, CCOO-PV, UGT-PV, ANPE i CSI-F) han acordat encetar una onada de tancaments en els centres educatius el pròxim dimarts 24 de gener i engegar un projecte de coordinació en els barris i localitats per convocar concentracions i manifestacions del personal de la funció publica i de la ciutadania. També es proposa que cada dijous a les 12 del migdia, s'aturi la jornada per fer una concertació de 5 minuts davant la porta dels centres. Una altra de les propostes és iniciar una recollida de signatures exigint la dimissió de Vela i la depuració de responsabilitats del Consell de la Generalitat.

Les organitzacions han demanat l'assistència a la manifestació convocada pels sindicats del sector pel proper dijous 26 de gener a Alacant, València i Castelló a 2/4 de 7 del vespre.