LLUITA INSTITUCIONAL
El ple de Celrà aprova una moció per fer front al sobrecost del reciclatge de residus i proposa la creació de microplantes locals a la comarca.

El diputat Dani Cornellà ha anunciat que també s’ha registrat la proposta al Parlament de Catalunya per traslladar aquestes demandes a la comissió corresponent i posar remei, amb urgència, a la situació.

10/07/2025 Política

A proposta de Som Poble – CUP, el ple municipal de Celrà va aprovar ahir una moció que demana a la Generalitat que pagui el sobrecost de portar els residus a Lleida, ja que arran d'una mala planificació del govern s’ha encarit el cost, repercutint als veïns i veïnes que reciclen. La moció va ser aprovada amb els vots de la CUP i ERC, el grup de Junts es va abstenir.


La proposta de Som Poble – CUP arriba arran del sobrecost que han d’assumir els veïns i veïnes de molts municipis del Gironès d'ençà que es va tancar la planta de Solius a Llagostera. Celrà i molts altres municipis s’han vist obligats a augmentar la taxa que paga la ciutadania pel sobrecost sobrevingut per la mala planificació de l’Agència de Residus de Catalunya i els diferents governs de la Generalitat. Amb aquesta moció, la CUP vol que assumeixi aquest sobrecost la Generalitat com a responsable directa de la mala planificació i així poder reduir la taxa als municipis afectats.


També es portarà a debat i votació a molts altres municipis de la comarca. Mitjançant un vídeo que la formació ha llençat a les xarxes socials, diversos alcaldes i alcaldesses, regidors i representants de la comarca del Gironès, vinculats a la CUP-Som Poble, han denunciat la mala gestió de la Generalitat en relació amb el tancament de la planta de compostatge de Solius i la manca de planificació d’alternatives a la comarca. Asseguren que aquesta decisió ha obligat a traslladar els residus orgànics i de rebuig fins a Alguaire (Lleida), a més de 200 km de distància, fet que encareix el servei i carrega el cost del transport i les hores extres del servei sobre la ciutadania dels municipis afectats.


“Ens parlen de descarbonització, de transició ecològica, de sostenibilitat... però envien els residus a més de 200 quilòmetres”, ha denunciat Marina Brusi, alcaldessa de Sant Jordi Desvalls. En la mateixa línia, Guillem Surroca, alcalde de Cervià de Ter, ha atribuït la situació a una "mala gestió de la Generalitat".


Davant d’aquesta realitat, la formació ha impulsat una moció municipalista, ja aprovada a Celrà, que demana la creació de petites plantes de compostatge d’orgànica a escala local per reduir costos i minimitzar l’impacte ambiental, han afirmat Pere Martín i Arnau Casademont, regidors de Celrà i Medinyà, respectivament. “Les infraestructures de reciclatge local ajudaran a abaratir el cost i a contaminar molt menys”, ha afirmat Alba Jaen, membre de la CUP Vall de Llémena i Carles Serra, regidor de Quart.


El diputat Dani Cornellà ha anunciat que també s’ha registrat la proposta al Parlament de Catalunya per traslladar aquestes demandes a la comissió corresponent i posar remei, amb urgència, a la situació.