Homenatge
El 28č Correllengua homenatjarā la lingüista M. Carme Junyent en la seva vila natal
17/05/2024
Els pròxims dies 24 i 25 de maig, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i l’Ajuntament de Masquefa faran un homenatge a la filòloga i lingüista M. Carme Junyent Figueras al municipi on va néixer. Amb la finalitat de conèixer millor la seva figura i la seva vinculació amb la localitat, s’han programat una desena d’activitats obertes a tots els públics.

Així, divendres dia 24, a les set de la tarda, la Biblioteca M. Carme Junyent Figueras acollirà la celebració d’una taula rodona moderada per Pere Comellas, lingüista del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA). Hi intervindran Pau Vidal, que parlarà de M. Carme Junyent des del punt de vista de la llengua catalana; Pere Mayans, que exposarà la visió de Junyent respecte a la diversitat lingüística; i Judit Albiol, que donarà a conèixer la seva vessant més masquefina.

L'endemà dissabte, a les dotze del migdia, tots els assistents estan convidats a una recepció que es farà a l'Ajuntament de Masquefa per part de l’alcalde de la vila, Roger Vàzquez. En acabar, començarà una visita guiada pel municipi a càrrec de l'historiador local Joan Luna, que permetrà conèixer els llocs més emblemàtics de la vila i també els més importants per a Junyent.

Tot seguit, a les dues del migdia se celebrà un dinar de carmanyola a la Sala polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo i més tard, a les quatre de la tarda, tothom qui vulgui podrà fer una visita al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC).

El moment més àlgid de la jornada arribarà a les 17 hores amb la concentració dels Diables, els Bastoners i els Gegants de Masquefa, així com dels Gegants de La Beguda, a la plaça de Josep M. Vila (de l’Estació). Mitja hora més tard, a dos quarts de sis, la festa, la música i la dansa inundaran els carrers de la localitat amb la celebració d’una cercavila de cultura popular que culminarà al pati de La Fàbrica Rogelio Rojo. Allà l’Esbart Mitjacana de La Beguda Alta farà una exhibició de dansa tradicional catalana. I també la resta d’entitats de cultura popular que participen en la cercavila.

En acabar, al mateix espai tindran lloc els parlaments, l’encesa de la Flama del Correllengua — a càrrec del Club Excursionista Anoia —, i la lectura del Manifest, per part d’Esteve Roig. A més, es presentarà la gegantona “Carme en Acció”, la primera figura d’imatgeria festiva de la CAL creada per Noemí Rocabert amb la finalitat de visitar els correllengües d’arreu del país.

Ja per finalitzar la jornada, a dos quarts de vuit del vespre començarà, des del pati de La Fábrica Rogelio Rojo, una actuació de cant coral a càrrec de la Coral L'Alzinar. Tot seguit, les actrius de la Companyia Memory representaran l’espectacle Perdó, una obra que aborda de manera distesa, amb música i humor, la dificultat que tenen les persones catalanoparlants per dirigir-se en el seu idioma o mantenir-lo en una conversa amb castellanoparlants.

Tothom qui estigui interessat a assistir als actes centrals del Correllengua que se celebraran a Masquefa els dies 24 i 25 de maig, es pot inscriure enviant un correu electrònic a cal@cal.cat o bé trucant al 93 415 90 02. La CAL, a més, contractarà per dissabte un autocar que sortirà a les deu del matí des de l'AC Hotel Sants (pg. de Sant Antoni, 36 - 40, 08014 Barcelona) i que tornarà al vespre a la ciutat comtal. El cost és de 10 € per a socis i de 15 € per a no socis.

Què és el Correllengua?
El Correllengua és un esdeveniment festiu, participatiu i transversal que té com a finalitat reivindicar l’ús i la normalització de la llengua catalana. Cada any, des del mes d’abril fins al desembre, se celebra en centenars de municipis dels Països Catalans, acollint un bon nombre d’activitats lúdiques i culturals. Des del 1996, la CAL n’és la principal promotora al Principat, homenatjant cada any escriptors, artistes o activistes que hagin destacat pel seu compromís envers la llengua i la cultura catalanes. Enguany, amb la frase de M. Carme Junyent “Les llengües no moren per raons lingüístiques, sinó perquè els parlants deixen de parlar-les”, la CAL vol arribar a tots els indrets del país, sumant aquesta reivindicació a l'habitual de Llengua, Cultura i Llibertat.