LLUITA INSTITUCIONAL
Guanyem Girona alerta que el retard a les obres de la incineradora de Campdorŕ pot comportar un sobrecost de 400.000€

La formació exigeix transparència al govern i demana que expliquin a la ciutadania d’on sortiran els diners derivats de traslladar els residus a plantes de fora del municipi

Des del 2018, any en que va tancar la incineradora, els gironins paguen un 7% més de taxa de residus convertint Girona en la tercera ciutat de l’Estat amb l’impost més elevat

04/01/2023 Política

Guanyem Girona s’ha mostrat preocupat per un possible cost extra de 400.000€ a les arques municipals derivat dels nombrosos retards a les obres de la incineradora de Campdorà. La regidora de la formació municipalista Laia Pèlach ha explicat que el trasllat dels residus de Girona al centre de tractament del Vallès enguany ha patit un fort augment de costos: el preu per tona ha passat de 120€ a 144€. Pèlach ha recordat que l’Ajuntament es veu obligat a assumir aquesta despesa perquè la incineradora de Campdorà porta tancada des de 2018 perquè no s’han complert els terminis promesos per fer-hi les obres. Inicialment es va dir que la planta reobriria el 2020, posteriorment es va anunciar el 2022 com a nova data i recentment s’ha explicat que el 2024 encara no estarà en ple funcionament. Des de la clausura de la incineradora els ciutadans de Girona estan pagant un 7% extra en la taxa de recollida de residus cosa que la converteix en la tercera més alta de tot l’Estat.

Des de Guanyem es mostren preocupats per on sortiran els 400.000€ extres derivats del trasllat. Pèlach creu que el govern gironí apostarà per congelar l’impost i que per tant aquests diners no previstos s’hauran d’extreure del pressupost ordinari de l’Ajuntament. En aquest sentit, el principal partit a l’oposició ha demanat al govern gironí que sigui “transparent” amb la ciutadania i que expliqui d’on es trauran els diners per fer front a aquesta despesa.

La història de les obres a la incineradora de Campdorà està marcada pels nombrosos retards. Guanyem ha dit que el procés destaca per “acumular una promesa incomplerta rere l’altra mentre els gironins i gironines continuen pagant més del que els pertocaria”.

Finalment, Pèlach ha volgut deixar clar que al “incineració és un model obsolet” i que caldria que s’apostés per formes de reciclatge i sobretot de reducció dels residus.