LLUITA INSTITUCIONAL
Guanyem Girona alerta que el govern no ha presentat cap proposta de pressupost a poques setmanes d’iniciar el 2023

Salellas: “El govern en minoria de Junts i ERC està demostrant una incapacitat total per arribar a acords que permetin fer funcionar la ciutat”. Ho veuen com “un símptoma del final de cicle” i de la necessitat de renovació al capdavant de l’Ajuntament

07/12/2022 Política

Guanyem Girona ha explicat avui en roda de premsa que a tres setmanes d’acabar l’any el govern encara no ha presentat cap proposta de pressupost ni ha convocat cap reunió per debatre sobre els comptes de 2023. Lluc Salellas, cap de l’oposició al consistori gironí, ha acusat l’executiu de Junts i ERC de “manca de voluntat negociadora”. En aquest sentit, Salellas ha recordat la importància de disposar d’un pressupost actualitzat que permeti fer front als reptes que acumula la ciutat. “El govern de Junts i ERC, en minoria, està demostrant una incapacitat total per arribar a acords que permetin fer funcionar Girona”, ha apuntat el portaveu de Guanyem, que ha recordat que fa unes setmanes l’executiu de Marta Madrenas ja va decidir prorrogar els impostos i les taxes. “Amagar-se i deixar Girona sense un pressupost i unes taxes adaptades en un moment de tanta complexitat és un símptoma de falta de projecte i evidencia que ens trobem davant d’un final de cicle”, ha ressaltat l’alcaldable de Guanyem.

A hores d’ara ciutats properes a Girona com Figueres, Banyoles o Olot ja disposen d’un pressupost aprovat per aquest 2023 com també tenen Barcelona o Lleida. Per la seva banda, Tarragona ja ha fet pública una proposta de comptes que es preveu que es porti a ple properament.

Així mateix, des de Guanyem s’han mostrat preocupats perquè una possible pròrroga del pressupost vingui acompanyada de “retallades indiscriminades a totes les àrees”. D’aquesta manera, Salellas ha explicat la congelació de les ordenances sumada a l’augment dels costos generalitzat comportarà que mantenir el mateix pressupost sigui “insostenible”. D’aquesta manera, el portaveu del principal partit a l’oposició ha advertit que aquestes retallades ja s’estan planificant políticament sense debat públic ni amb l’oposició.

Per la seva banda, la regidora Cristina Andreu ha recordat que els comptes que sembla que es mantindran són els que es van pactar amb l’exportaveu de Ciutadans. Així, doncs, Andreu ha lamentat que aquests comptes van eliminar per complet la partida de 4 milions d’euros en compra d’habitatge públic introduïda per Guanyem en una negociació prèvia, que quedaria reduïda a zero per segon any consecutiu. “Hi ha consens que l’habitatge és un gran repte de ciutat que afecta la majoria de gironins i gironines. Necessitem un govern que ho consideri una prioritat i que hi destini els recursos humans i econòmics per assegurar-nos que el dret a una llar assequible quedi garantit”, ha reblat.

D’altra banda, des de la formació municipalista han explicat que en cas d’obrir-se les negociacions voldrien que es reforcessin les àrees d’habitatge, educació, mobilitat i via pública i de promoció econòmica local.

Finalment, Cristina Andreu també ha recordat que el govern de Junts i ERC té “deures pendents” amb Guanyem Girona i ha enumerat alguns dels projectes aprovats en acords d’altres anys com és un menjador social a l’Esquerra del Ter, un projecte de dinamització comunitària de la zona del parc Núria Terés o la pacificació del carrer Joan Maragall un cop per setmana per dinamitzar el comerç local, entre d’altres.