Sindicalisme
Absolen un sindicalista crític de la Intersindical-CSC i condemnen a costes Sergi Perelló per la demanda d'“atemptat a l’honor”

Una sentència del Jutjat de Primera Instància núm. 43 de Barcelona, referent a una demanda de "Dret a l'honor", protegeix el dret a la crítica política i sindical de Jordi Céspedes, delegat electe de Sanitat a la Vall d’Hebron

19/12/2022 Laboral

La sentència feta pública el passat divendes dóna la raó al sindicalista de Sanitat, demandat per tres responsables de la Intersindical per les seves crítiques a Twitter i Facebook.

Es tracta de la resolució d'una de les tres demandes judicials realitzades contra Jordi Céspedes, promogudes per Sergi Perelló, Secretari General de la Intersindical-CSC, i per Marc Faustino i Jesús Palomar, membres del Secretariat Nacional d’aquest sindicat.

El sindicalista absolt ha denunciat enèrgicament a la xarxa que el fet de demandar-lo mitjançant tres procediments judicials per “atemptat a l dret a l’honor” només perseguia silenciar-lo i intimidar-lo. En aquest sentit, ha denunciat que aquestes tres demandes judicials han costat molts diners als fons del sindicat i que l’advocat que van contractar Perelló i altres dos membres de la direcció del sindicat exigia que tot el procediment judicial es realitzés en espanyol, un fet que xoca amb els principis del sindicat. En aquest sentit, també ha reiterat la paradoxa que s’hagués contracta un advocat de Madrid fill del notari que va realitzar el testament del dictador Francisco Franco.

La defensa de Céspedes ha posat de manifest que l’informe pericial contractat per Perelló i el bufet d’advocat de Madrid vulnerava el principis bàsics de la llibertat d’expressió (es tracta d’un informe minuciós d'una empresa d'investigació sobre la seva activitat a la xarxa i sobre la seva trajectòria política, social i laboral).

Jordi Céspedes ha denunciat activament les irregularitats que ha viscut dins del que fou el seu sindicat, abans que fos expulsat. El fet que que denunciés anomalies i actituds autoritàries al si del sindicat van precipitar la seva expulsió, i posteriorment el fet que fos triplement demandat per “atemptar a l’honor” d’aquests tres dirigents del sindicat.

Céspedes, molt actiu a la xarxa i membre de +Súmate, s’ha mostrat molt crític davant la direcció renovada de la Intersindical-CSC, des que Carles Sastre va deixar de ser el Secretari General fa poc més de dos anys. En aquest sentit, ha denunciat les expulsions o expedients disciplinaris al si del sindicat, les irregularitats de la gestió econòmica, la manca de democràcia interna o el fet que Perelló no fos escollit fruit de la votació al Congrés de 2018, sinó que ho va ser producte d’un pacte irregular.

La sentència del Jutjat de Primera Instància núm. 43 absol el sindicalista Jordi Céspedes de les acusacions d’atemptat a l’honor, i estableix que les seves crítiques estan emmarcades en la llibertat d’expressió, raonables en la pugna intersindical o política.

Llibertat d'expressió i crítica sindical a un "càrrec públic"

La sentència recorda que “no es pot obviar que les publicacions fetes per la demandada s'han fet des de la seva condició d'afiliat o exafiliat del sindicat Intersindical (així s'indica en la demanda), així com que en les publicacions litigioses la mateixa actora sosté que el que s'afecta i qüestiona seria l'activitat professional que fa la demandant en l'exercici del seu càrrec com a secretari general del sindicat esmentat.”

I rebla que “Cuando entra en juego el derecho a la libertad de expresión” davant del dret a l’honor de “personas que ejerzan un cargo público o una profesión de notoriedad o proyección pública”, com és el cas que ens ocupa; primer, “La jurisprudencia (...) considera que la prevalencia de la libertad de expresión respecto del derecho de honor se refuerza en contextos de contienda política.”

Aquesta sentència estableix un antecedent jurídic de consistència que pot determinar la resolució de les altres dues demandes exercides contra el sindicalista Jordi Céspedes per part de dos membres del Secretariat Nacional de la Intersindical-CSC, també per “atemptat a l’honor” per haver exercit una crítica enèrgica a la xarxa.