Català
318 candidatures opten a ser finalistes en la desena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

El 10 de gener es faran públics els tres finalistes, després de la deliberació del jurat, que enguany es renova parcialment amb la incorporació d'Anna Chaler i Mauro Mulas. Laia Servera, Mariola Dinarès, Natàlia Pons, Julia Rosanna Sánchez-Valverde, Susana Pérez, Roger Baldomà i Òscar Escuder constitueixen el jurat del nou Premi a la Innovaci

16/12/2022

Plataforma per la Llengua va tancar aquest dimecres el termini per proposar candidatures a la desena edició dels Premis Martí Gasull i Roig i ho va fer amb un total de 318 propostes de persones, entitats i empreses que han destacat en la defensa o la promoció de la llengua catalana. Aquest és pràcticament el mateix nombre de propostes que l'any anterior, i en total, en aquest procés, hi han participat 647 persones, a les quals l'entitat agraeix la participació.

Després de fer la recopilació de les propostes, aquest dilluns el jurat dels premis s'encarregarà de seleccionar les tres candidatures finalistes, que s'anunciaran el dimarts 10 de gener. A partir d'aquest dia, s'iniciarà el període de votació popular que decidirà quina és l'entitat o la persona mereixedora d'aquest premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement fet per l'orfebre Joaquim Capdevila.

El lliurament dels premis es farà en una gala el 20 de febrer que tindrà lloc, per primera vegada, amb motiu del desè aniversari dels premis, al Palau de la Música de Barcelona. La cerimònia també servirà per lliurar el Premi Especial del Jurat i el nou Premi a la Innovació. El Premi Especial del Jurat distingeix una persona amb una trajectòria acreditada en la defensa de la llengua i el nou Premi a la Innovació, dotat amb 2.000 euros, vol reconèixer projectes transformadors que suposin un revulsiu per a la llengua catalana en el context actual.

Enguany, el jurat dels Premis Martí Gasull i Roig canvia parcialment. En continuen formant part Eva Bertrana, Carme Forcadell, Xevi Xirgo, Fanny Tur, Pilar Roig i Òscar Escuder, president de l'entitat, i s'hi afegeixen Anna Chaler i Mauro Mulas, en substitució d'Isona Passola, Joan Maria Pou i Anna Moner. Chaler s'ha dedicat a la docència musical i a la direcció de corals a l'Escola de Música de Benicarló, a la Societat Coral el Micalet i a l'escola la Masia de Museros, una escola cooperativa i en valencià de la qual també ha estat directora. Pel que fa a Mauro Mulas, és un activista cultural alguerès llicenciat en Biotecnologia i Ciències de la Infermeria, que ha format part del Consell Directiu del Centre Excursionista de l'Alguer, és membre de l'Obra Cultural de l'Alguer i estudia les tradicions de la ciutat.

Aquest jurat s'encarregarà de triar els tres finalistes dels Premis Martí Gasull i Roig i el guanyador del Premi Especial. Pel que fa al nou Premi a la Innovació, es constitueix un segon jurat responsable d'escollir-ne el guanyador. D'aquest segon jurat, en formaran part la cap del departament de continguts infantils de TV3, Laia Servera;  la presentadora del programa Popap de Catalunya Ràdio, Mariola Dinarès; la professora i cantant del grup Pupil·les Natàlia Pons; la presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Julia Rosanna Sánchez-Valverde, i tres membres de l'executiva de Plataforma per la Llengua: la creadora de continguts Susana Pérez, l'enginyer Roger Baldomà, i el cirurgià i president de l'entitat, Òscar Escuder.

La desena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de l'ONG del català nascuda el 2013 per retre homenatge a la figura de Martí Gasull, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre de 2012.

En edicions anteriors, els premiats han estat Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara els distingits han estat el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú.

Martí Gasull i Roig, fonamental a Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril del 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre del 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre de. 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Per recordar-lo, aquest setembre, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, Plataforma per la Llengua va organitzar un acte molt emotiu als Lluïsos de Gràcia que va comptar amb les intervencions d'Òscar Escuder, Roger Buch, Maria Teresa Casals, Jordi Manent i Bernat Gasull.