Català
Oberta la convocatòria per presentar candidatures a la 10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig en defensa de la llengua

- Tothom pot proposar noms de persones o d'entitats que s'hagin distingit per la defensa o promoció de la llengua

- El guanyador es triarà per votació popular entre tres finalistes i s'anunciarà el pròxim 20 de febrer en una gala que tindrà lloc, per primer cop, al Palau de la Música Catalana

23/11/2022 Llengua

Plataforma per la Llengua ha obert aquest dimecres, 23 de novembre, el termini per presentar les propostes de candidatures a la 10a edició dels Premis Martí Gasull i Roig, uns guardons que reconeixen la trajectòria i les accions de persones i d'entitats en la defensa i la promoció del català. L'edició d'enguany estrena un tercer guardó, el Premi a la Innovació, que se suma al Premi Especial del Jurat i al Premi Martí Gasull i Roig.

La presentació de candidatures a aquest darrer guardó es pot fer a partir d'avui i fins al dimecres 14 de desembre, i entre totes les propostes rebudes el jurat n'escollirà tres, que seran les que se sotmetran a la votació popular per decidir el guanyador del premi, dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement. L'entitat ―o la persona― guanyadora s'anunciarà el dilluns 20 de febrer del 2023 durant la gala de lliurament dels premis, que, amb motiu del desè aniversari, es farà al Palau de la Música Catalana.

En aquesta gala, per setena vegada, també es farà entrega del Premi Especial del Jurat, un guardó honorífic que distingeix una persona que ha destacat per alguna actuació especial en favor del català durant aquest any o per una trajectòria acreditada en defensa de la llengua.

Pel que fa al nou Premi a la Innovació, que també es lliurarà durant la gala, Plataforma per la Llengua ha decidit crear-lo per reconèixer projectes transformadors que suposin un revulsiu per a la llengua catalana en el context actual. El premi té una dotació econòmica de 2.000 euros i es lliura amb un guardó de reconeixement.

Els premis són una iniciativa de Plataforma per la Llengua nascuda el 2013 per retre homenatge a la figura de Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia ara fa tot just deu anys.

En edicions anteriors, els guanyadors dels Premis Martí Gasull i Roig han estat Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara, els distingits han estat el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals, i l'escriptor Josep Vallverdú.

Com es pot presentar una candidatura?

Tothom qui ho vulgui pot fer-ho abans del dimecres 14 de desembre a través del formulari del web dels Premis Martí Gasull; per correu electrònic, a premismartigasull@plataforma-llengua.cat, indicant "Premis Martí Gasull i Roig" a l'assumpte; o per correu postal, a l'adreça de Plataforma per la Llengua (carrer de Sant Honorat, 7, 08002, Barcelona).

Per aconseguir que la proposta convenci el jurat i acabi guanyant la votació popular, cal exposar-ne la trajectòria i justificar-ne la importància i els mèrits.

Martí Gasull i Roig, fonamental a Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre de 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya, i també va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Per recordar-lo, aquest setembre, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort, Plataforma per la Llengua va organitzar un acte molt emotiu als Lluïsos de Gràcia que va comptar amb les intervencions d'Òscar Escuder, Roger Buch, Maria Teresa Casals, Jordi Manent i Bernat Gasull.