Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1-O
Milers de persones a Barcelona tanquen les commemoracions del 5è aniversari de l'1-O arreu

Puigdemont assegura que el Consell de la República està preparada per assumir el lideratge per culminar el procés. Tot i remarcant que "Hem de ser capaços de constituir-nos en desbordament democràtic permanent". L'ANC convocarà una conferència nacional per la independència i Òmnium, per la seva part, considera que "cal trencar l’immobilisme, prendre la iniciativa i sortir del bloqueig. Si no avancem, retrocedim”

02/10/2022

Unes 60.000 persones han participat a Barcelona en la cloenda de la diversitats d'actes que han tingut lloc arreu de Catalunya per commemorar el 5è aniversiri Referèndum per la Independència. L’acte s'ha celebrat a l’Arc de Triomf, organitzat pel Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Intersindical-CSC.

L’acte, que ha començat a les 17h i ha estat inaugurat per l’expresidenta del Parlament de Catalunya i expresidenta de l’Assemblea, Carme Forcadell, ha evidenciat que l’independentisme conforma un front unit, comú i transversal en els moments necessaris. A l’acte hi han participat representants de totes les entitats organitzadores.

Forcadell durant el seu parlament ha tingut moments tensos a causa de les l’escridassades que ha rebut.  "Ja veig que molts de vosaltres esteu enfadats i decebuts, i ho comprenc i ho comparteixo. Perquè després del 2017, jo també me’n sento, però estic contenta perquè no esteu desmobilitzats.”

L'ANC ha organitzat una acció commemorativa i reivindicativa a la plaça de Sant Jaume

La presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, ha declarat “Vam sortir aquest 11 de setembre i hem fet tremolar un escenari polític centrat en mantenir l’immobilisme, on s’insisteix en la via morta d’un diàleg amb l’Estat, amb propostes que el Govern espanyol no triga ni una hora en rebutjar” i ha insistit “L’1 d’Octubre és el nostre passat, però també el nostre present i el nostre futur. Ens hem llepat les ferides i ara tornem a sortir a lluitar”.

Feliu també ha anunciat l’organització d’una Conferència Nacional per la Independència per marcar el full de ruta cap a la independència, que se celebrarà en els mesos vinents, i que ja està disponible al web de l’Assemblea perquè tothom s’hi pugui inscriure. Una proposta per construir un espai lliure de debat i projecte per la independència, on ciutadania i entitats puguem compartir propostes i avançar cap a l’alliberament nacional. On estigui cridat tot el territori, totes les sensibilitats, tots els propòsits que coincideixen en la mateixa voluntat.

A primera hora de la tarda, l’Assemblea ha organitzat una acció commemorativa i reivindicativa a la plaça de Sant Jaume per recordar l’exercici polític i del dret a l’autodeterminació més important de la història de Catalunya: el referèndum de la independència del nostre país. S’ha aixecat un mur d’urnes per visibilitzar l’allunyament de les nostres institucions respecte al resultat del Referèndum d’Autodeterminació del Primer d’Octubre de 2017, amb un gran èxit d’assistència.

En el marc de l’aniversari de l’1-O, les territorials de l’Assemblea han organitzat actes commemoratius entre el divendres al vespre i el matí de dissabte, on s’ha llegit el manifest de l’1 d’Octubre i s’han fet proclames independentistes.

L’Assemblea insisteix que cal posar en valor de nou la fita aconseguida aquell Primer d’Octubre de 2017. Des de l’entitat volem recordar aquella gesta i reafirmar la nostra voluntat de complir amb el mandat del referèndum i recordar-ne les víctimes de la violència i les més de 4.000 persones represaliades per l’Estat espanyol.

Omnium Cultural

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que “cinc anys després de l’1 d’Octubre, cal trencar l’immobilisme, prendre la iniciativa i sortir del bloqueig”, ja que “si no avancem, retrocedim”: “Cal deixar enrere aquests cinc anys de retrets, falses expectatives i renúncies”, ja que “no hi ha alternativa a posar-nos d’acord”. En aquest escenari, per Antich “cal, amb urgència, tornar a seure per poder parlar, per discutir les estratègies i per tornar a una dinàmica constructiva que permeti decidir, plegats, com avancem cap a la independència. Ens cal retrobar els valors del moviment: respecte, confiança i sinceritat” i ha allargat la mà a partits i entitats: “Per Òmnium, no quedarà. Òmnium sempre ha estat pont de sensibilitats diverses: pont, aglutinador i catalitzador”. “Depèn de tots nosaltres sortir d’aquesta fase de paràlisi que no ens podem permetre. Necessitem un nou marc per obrir un nou cicle per al país”, ha continuat.

A l’1-O, ha dit, “hi vam arribar després d’un cicle d’organització, mobilització i empoderament de més d’una dècada”. I tot això va ser possible “per la confluència de 4 agents: institucions, partits, societat civil organitzada i ciutadania mobilitzada”, que van fer de l’1-O una “fita col·lectiva, un punt d’inflexió” del qual no “no volem passar pàgina” ja “és el millor aprenentatge de futur que tenim”. Aquell dia, ha recordat, “vam paralitzar el país, vam fer trontollar el regne d’Espanya i vam provocar una autèntica crisi d’Estat”: “La gran lliçó de l’1 d’Octubre és que, plegats, ho podem tot”, “el nostre poder col·lectiu va ser més gran que la força de l’Estat”. Per això, cinc anys després de l’1-O, Antich ha afirmat que l’escenari marcat per “disputes estèrils, batalles partidistes, incapacitat per definir objectius compartits” provoca “desànim, desorientació i frustració”, el qual posa en risc “la força col·lectiva que va fer possible l’1 d’Octubre”.

El president d’Òmnium ha parlat durant l’acte convocat pel Consell per la República a l’Arc de Triomf de Barcelona amb motiu del cinquè aniversari de l’1 d’Octubre, que ha aplegat ciutadans, així com representants de partits polítics, entitats i sindicats que van formar part i van fer possible aquella jornada. Al matí, Xavier Antich ha encapçalat l’acte d’Òmnium Cultural pels cinc anys de l’1 d’Octubre, on en presència de la majoria de membres de la junta s’ha llegit un comunicat.

Consell de la República

El president Carles Puigdemont ha estat l’encarregat de tancar l’acte amb una intervenció telemàtica on ha remarcat el compromís del Consell de la República. Tot i remarcant que "Hem de ser capaços de constituir-nos en desbordament democràtic permanent". També ha apuntat que el resultat del referèndum era plenament vigent: “El referèndum ja l’hem fet, ja hem votat” i que aquesta votació va ser l’acte fundacional d’una lluita completament legítima.

L'acte presentat per Sergi Mateu i Núria Cadenes, que també ha comptat amb els parlaments de Mònica Roca, presidenta Cambra de Comerç de Barcelona; Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical; Maties Serracant, alcalde de Sabadell entre el 2017 i el 2019; Jordi Gaseni, president de l’Associació de Municipis per la Independència i Alcalde de l’Ametlla de Mar; Dolors Feliu, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, i ha culminat amb la intervenció del president Carles Puigdemont. També hi han actuat els cantants Gemma Humet, Pepet i Marieta i Miquel Abras.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid